Egeli ihracatçılar hedef büyüttü Egeli ihracatçılar hedef büyüttü

Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın programına konuk olan Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu ve karşılaştığı zorlukları değerlendirdi.

Eğilmez, ekonomik gerçeklerle yüzleşilmesinin önemine vurgu yaparak, bu konuda atılacak adımların kritik olduğunu belirtti. "Türkiye'nin çözüm olarak IMF'ye gitmesi gerektiğini" ifade eden Eğilmez, ancak bunun tek başına yeterli olmadığını ve yabancı sermaye çekmek için izlenmesi gereken rotayı açıkladı.

Mahfi Eğilmez, düşük gelirle geçinen yaklaşık 26-27 milyon insan için ise "Kasamızın durumu müsait olmayabilir, ancak bu insanlara sırtımızı dönemeyiz" dedi. Deneyimli iktisatçı, memurlar, asgari ücretliler ve çok düşük maaş alanlar için bir miktar rahatlama sağlayacak zam için önemli bir formül sundu.

"Kasamızın durumu müsait olmayabilir. Bütçe açığı çok büyük. Merkez Bankası'ndan kâr transferi mümkün olmadığı gibi, belki destek olmak lazım. 800 küsur milyar lira zarar etti tarihte ilk defa görülmüş şekilde."

"Kabaca 16 milyon emekli var. 7 milyon civarında asgari ücretli var. 3-4 milyon da asgari ücretin hemen üzerinde, yani çok düşük ücret alan var. Toplarsak 26-27 milyon insan çok düşük ücretle geçinmek zorunda kalıyor."

"Eğilmez, insanların yaşam mücadelesi verdiğini ve enflasyonun önlenemediğini belirterek, kalıcı olarak enflasyonun düşeceğine dair bir gösterge olmadığını ifade etti. Bu insanları hızla artan enflasyona karşı nasıl koruyabiliriz? Kamu israfını keserek. İnanılmaz bir kamu israfı var. Ben Hazine Müsteşarı olduğumda benim arabam Renault’ydu. Ben de buna niye biniyorum, Mercedes isterim falan gibi düşünceler asla aklıma gelmedi."