Kahramanmaraş'ta Terzilik Geleneği

Kahramanmaraş'ın Tarihi Taşhan Çarşısı'nda 1965 yılından bu yana terzilik yapan 70 yaşındaki Mehmet Gündeşli, deprem sonrası restore edilen iş yerine yeniden dönerek yok olma tehlikesindeki mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Taşhan, geçmişten günümüze farklı meslek gruplarının faaliyet gösterdiği ticaret merkezlerinden biri olarak varlığını sürdürüyor. 61 yıldır terzilik yapan Gündeşli, mesleğini sürdürürken Taşhan'ın geçmişine de tanıklık ediyor.

Terzilik Mesleğinin Geleceği Tehdit Altında

Terzilik mesleğini babasından öğrendiğini ifade eden Gündeşli, “Babam buraya 1951 yılında gelmiş, ben de 1965 yılından bu yana bu mesleği yapıyorum. Deprem sonrası iş yerlerimiz yıkıldı ve bir süre konteynerlerde faaliyet gösterdik. Şimdi iş yerlerimiz yapıldı ve tekrar faaliyetimize başladık. Önceden farklı meslek grupları olduğu için çarşının ortasını kapatmıştık, ancak deprem sonrası yapılan restorasyon ile sokak açıldı. İnşallah iş yerleri esnafla dolarsa çarşımız yeniden canlanacak” dedi.

Usta Eksikliği ve Gelecek Endişesi

Çarşının taş olması nedeniyle sıcak havadan etkilenmediklerini ifade eden Gündeşli, terzilik sanatının son dönemini yaşadığını belirterek, “Burası doğal bir yer ve tamamıyla taş yapı. Sıhhi anlamda çok güzel. Dışarıdan içerisine ısı gelmez. Ecdadımız buraları yapmış, ruhları şad olsun. Ancak terzilik sanatımız şu anda bitmiş durumda. Usta yok. Artık teknoloji üzerine bir ticaret dönüyor ve sanata yön verenler kalmadı. Bu işin sonunun nereye gideceğini bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı