Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Kurtuluş Savaşı döneminde 1920-1921 yıllarında yaşamını yitiren üç askerin mezarları, bir evin bahçesinde ortaya çıktı. Mazlum ailesi, bahçelerinde bulunan şehit mezarlarının başında her gün dua ederek yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor.
İnegöl’ün kırsal Karagölet Mahallesi’nde, Kurtuluş Savaşı sırasında hayatını kaybeden Mehmetçiklerden üçü, o dönemde kadınlar tarafından Mazlum ailesinin bahçesine gömüldü. Şehit mezarlarının koruyuculuğu, bu ailede nesilden nesile aktarılıyor.
Ailesinin geleneğini sürdüren 70 yaşındaki Nedim Mazlum, “Bu evde doğdum ve burada yıllarımı geçirdim. Babaannem, cephede şehit düşen üç askerin buraya defnedildiğini bana hep anlatırdı. Bu konuyu hep böyle biliyorum. Devletin burada şehit mezarları bulunduğunu bilmesini istedik. Babaannem, kadınların cenazeleri gömmek için bir araya geldiğini anlatırdı. Bu mezarların 100 yıla yakın bir süredir burada olduğunu biliyorum. Her zaman şehitlere dikkat ediyoruz, onların korunmasında üzerimize düşeni yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Nedim Mazlum’un oğlu, 48 yaşındaki Tuncay Mazlum ise, “Bizim bahçemizde üç şehit var. Uzun yıllardır bu şehitlerle yaşamaktayız. 1920-1921 yıllarında Mustafatepe bölgesinde Yunanlılarla çok şiddetli çatışmalar gerçekleşti ve birçok Türk askeri burada şehit oldu. Yaralı askerler köyün camisinin avlusuna getiriliyor, üç tanesi ise burada şehit oldu. O dönemde köydeki erkeklerin cephede olması nedeniyle, defin işlemi evimizin bahçesinde yapıldı. Babamın babasının annesine, şehitlerin rüyasına girdiği söylenir. İbrikle su bırakmalarını istemişlerdi. O zamanlardan bazı ışıkların görüldüğü iddia ediliyordu, ancak biz bunu yaşamadık” dedi.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da konuyla ilgili bir videoyu sosyal medya hesaplarından paylaştı. Bu video kısa süre içinde binlerce beğeni ve yorum aldı.