Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2023 yılında faaliyete geçirdiği Samsun Model Fabrika, Türkiye genelinde 15 işletmeye rehberlik yaparak önemli bir rol üstleniyor. Fabrika, ülkemizdeki ilk uçak gemisi projesine de destek verecek şekilde katkıda bulunacak.
Samsun Model Fabrika, Eylül 2023’te Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıldı ve 10 model fabrika arasında “en genç model fabrika” unvanını taşıyor. Şu anda farklı illerden gelen 15 firmaya destek sunan bu kurum, aynı zamanda İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nın yürüttüğü Türkiye’nin İlk Uçak Gemisi Projesi’nde de üretim süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi ve israfların önlenmesi için görev alacak.
Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’ne bağlı bir işletme olarak faaliyet gösterdiklerini aktaran Samsun Model Fabrika Müdürü Onur Berberoğlu, “Model fabrika kavramı, 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı 10. Kalkınma Programı çerçevesinde KOBİ’lerin üretim verimliliğini artırmak amacıyla oluşturulmuş bir projedir. Projenin koordinasyonunu sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üstleniyor. İlk model fabrika Ankara’da 2018 yılında kuruldu. Şu anda Samsun Model Fabrika, en genç model fabrika olarak 2023 yılında faaliyetlerine başladı. Her model fabrika yerel bir kuruma bağlı olmalı ve Samsun Model Fabrika da bu kapsamda Samsun Merkez OSB Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmaktadır. Buradaki hedefimiz, sektör bağımsızlığını gözeterek firmalara verimli üretim süreçlerini gerçek uygulama alanında göstermek ve danışmanlık sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
Berberoğlu, Türkiye’nin ilk uçak gemisi projesinde yer alacaklarını da belirterek, “Model fabrikalar, Türkiye’deki tüm fabrikalara hizmet verebilir. Sadece bulunduğumuz illerdeki firmalara değil, şu an Amasya, Tokat, Çorum ve İstanbul’daki işletmelere de destek sağlamaktayız. İstanbul Tersanesi Komutanlığı ile iş birliği yaparak, Türkiye’deki ilk uçak gemisi projesinin yalın üretim süreçlerinde yer alacağız. Bu, bizim için büyük bir prestij kaynağı olacak” dedi.
Ayrıca, üretim yapmalarına rağmen model fabrikaların ürün satışının yasak olduğunu vurgulayan Berberoğlu, “Bu tür fabrikalar, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunan kuruluşlardır. Her model fabrika bir ürün üretiyor ancak bu ürünlerin satışı bakanlık tarafından yasaklanmıştır. Samsun Model Fabrika olarak biz de pilli baharat değirmeni üretiyoruz. Burada, firmalar üretim süreçlerini nasıl daha verimli hale getireceklerini öğreniyor ve bu bilgileri kendi üretim alanlarında uyguluyorlar. Bu hizmetin bir bedeli var fakat sürecimiz tamamen Bakanlık koordinesinde yürütülüyor ve KOSGEB, TÜBİTAK ile OKA gibi kurumlar tarafından destekleniyor. Şu an toplam 15 firma ile çalışıyoruz ve yaptığımız iyileştirme projeleri ile aldıkları hizmetin maliyetini hızla geri kazanıyorlar. Model fabrikalar kar amacı gütmeyen kuruluşlardır, dolayısıyla çok fazla ücret talep etmiyoruz. Eğitim ve danışmanlık süreçlerimiz, Öğren-Dönüş Projesi kapsamında toplam altı ay sürüyor” şeklinde sözlerini tamamladı.