Diyarbakırlı Ömer Ekin, Tarihi Olayları Not Alarak Gelecek Nesillere Miras Bırakıyor

Diyarbakır’da bakkal işletmecisi Ömer Tekin, tarihi olayları not alarak gelecek nesillere aktarırken, eski paralar ve dengbej kasetleri de topluyor. Tekin, yaşadığı olayları detaylı bir şekilde kayıt altına alarak kültürel mirasını zenginleştiriyor.

Diyarbakır'da bakkal işletmecisi Ömer Tekin, tarihi olayları not alarak gelecek

Diyarbakır’da yaşayan Ömer Ekin, Türkiye ve Müslüman ülkelerdeki tarihi olayları titizlikle kaydederek gelecek nesillere aktarılacak bir miras oluşturuyor.

Sur ilçesinde bakkal dükkanı işleten Ömer Tekin, hobi olarak tarihi Türk paralarını biriktiriyor, dengbej kasetlerini topluyor ve geçmişteki önemli olayları not alıyor. Tekin, “Bazı olayları yazıyorum; yaşadığım olayları, tarihleriyle birlikte kayıt altına alıyorum. Yurt dışına seyahat ettiğim zaman, örneğin Suudi Arabistan’a gittiğimde, Suriye, İran ve Irak’tan geçiyorduk. O ülkelerin paralarını yanımda getirebilirsem, onları saklamak için cam altına bırakıyorum ve bu yöntemle zamanımı değerlendiriyorum” şeklinde ifade etti.

Tekin, 1968 yılına ait dengbej kasetlerine sahip olduğunu belirterek, “O dönemde teypler Türkiye’de yoktu, Almanya ve Japonya’dan getiriliyordu. Dengbejler benim için çok özel; onların eserlerini kaydediyor ve not alıyordum, böylece daha önce yaşanmış ama bizim göremediğimiz olayları onların türküleri aracılığıyla öğreniyordum” diye ekledi.