Mersin’de, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Giyim Üretim Teknolojileri’ kursuna katılan kadınlar, dikiş öğrenme fırsatını değerlendirirken sosyalleşme imkanı da buluyor. Aynı zamanda kişisel becerilerini geliştiren bu kadınlar, ihtiyaçlarını satın almak yerine kendileri üreterek gelir elde ediyorlar.
Büyükşehir Belediyesinin Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesindeki Halkkent MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Giyim Üretim Teknolojileri’ eğitimi, kadınların temel dikiş teknikleri ile bluz, tişört, eşofman, elbise ve etek gibi farklı giysi ürünlerini dikmelerine olanak tanıyor. İki ay süren eğitim sonunda katılımcılar, hem yeteneklerini geliştirmiş oluyor hem de kendi ihtiyaçlarına yönelik giysiler dikebiliyor. Bazı kursiyerler, aile üyeleri veya torunları için kıyafet hazırlamanın mutluluğunu yaşarken, MERCEK, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını artırmayı ve onlara sosyal bir çevre sağlamayı da amaçlıyor. Ayrıca buradan üretilen giysiler, yardıma ihtiyacı olanlara ulaştırılmak üzere Büyükşehir Belediyesinin Kıyafet Evi’ne gönderiliyor.
Giyim Üretim Teknolojileri eğitmeni Nerman Özkartal, kadınlara eğitimin yanı sıra aile bütçelerine de katkı sağlama imkanı verdiklerini belirtti. Sıfır dikiş bilgisiyle gelen kadınların iki ay içerisinde dikiş yapma yeteneği kazandığını dile getiren Özkartal, burada sağlanan eğitimin kalitesine dikkat çekti.
Kursiyerlerden Fatma Taştan, daha önce hiçbir dikiş bilgisi olmadan bu kursa katıldığını ve aldıkları eğitim ile birlikte hem kendisi hem de ailesi için kıyafetler dikmeye başladığını anlattı. Küçüklüğünden beri bu alanda eğitim almayı hayal ettiğini ifade eden Taştan, elde ettiği kazanç ile ihtiyaçlarını karşıladığını ve çatışmadan uzak yeni insanlarla tanışarak sosyal bir ortamda bulunduğunu söyledi.
Üç çocuk annesi Hatice Sandal ise, kurs sayesinde tüm teknikleri öğrenip, eşofman altı ve cep dikimi gibi ayrıntılı çalışmalara geçtiğini belirtti. Daha önceki hayatına oranla şimdi sosyal bir çevre elde ettiğini vurgulayan Sandal, kurs arkadaşlarıyla keyifli vakit geçirdiklerini aktardı. Diğer kursiyer Dilek Bayır ise, eğitim sürecinde ürettikleri ile eğitim öncesinde ürettikleri arasında büyük fark olduğunu dile getirdi. Herkesin buraya katılarak öğrenip üretme şansı olduğunu söyledi.