Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, KOSGEB’in Kapasite Geliştirme Programı’ndan faydalanmaları için üyelerine ve yatırımcılara çağrıda bulundu.
Sanayi işletmelerinin verimliliklerini, üretim kapasitelerini ve rekabetçiliklerini yükseltmeye yönelik bu destek programı, işletmelerin ölçek büyütme yatırımları ve teknolojik altyapı geliştirmeleri için önemli fırsatlar sunuyor. Ayrıca, tedarik zinciri etkinliklerini artırarak ekonomik büyüme sağlamayı hedefliyor.
Erdal Avşar, yüksek faiz oranlarının yatırımcılar için büyük bir sorun oluşturduğunu ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son iki toplantısında yaptığı 2,5 puanlık faiz indirimlerine rağmen, yüzde 45’lik oranın hala yüksek olduğunu belirtti. Yıllık yüzde 25 kredi imkânı sağlansa bile, ertelenmiş sanayi yatırımlarında bir hızlanmanın olmasının muhtemel olduğunu vurguladı. KOSGEB’in Kapasite Geliştirme Programı’nın bu duruma yanıt verdiğini ve programın duyurulmasıyla birlikte üyelerine gerekli bilgileri verdiklerini söyledi. KOSGEB Diyarbakır Müdürü ve uzmanların katılımıyla etkinlik düzenlendiğini açıkladı.
Programa, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin bazı koşullar çerçevesinde katılabileceğini belirten Avşar, NACE kodu C olan tüm imalat sanayi alanları, Telekomünikasyon, Bilgisayar programlama danışmanlığı gibi sektörlerin destek kapsamına alındığını aktardı. İşletmelerin anonim ya da limited şirket statüsünde olmaları ve hızlı büyüyen işletme tanımına uymaları gerektiğini vurguladı. KOSGEB’in tanımına göre, 2020 temel alındığında en az 10 çalışanı bulunan ve üç yıl boyunca istihdam veya net satışlarını ortalama yüzde 10 artırmış işletmeler hızlı büyüyen işletme olarak kabul ediliyor. Ayrıca, sanayi sicil belgesi sahibi olmanın zorunlu olduğu belirtildi.
Hızlı büyüyen işletme koşulları sağlanamadığında bile bazı istisnaların mevcut olduğunu belirten Avşar, KOBİ’lerin çeşitli Ar-Ge projelerinde başarı göstermesi ya da teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet göstermesi durumunda başvuru yapabileceğini ifade etti. Destek programı çerçevesinde, işletmelere makine, teçhizat, yazılım ve diğer giderler için finansal kuruluşlardan alacakları kredilerde 20 puana kadar geri ödemesiz destek sağlanıyor.
Faiz oranlarının düşmesi durumunda KOSGEB’in bu indirimlerin güncellenebileceğine dikkat çeken Avşar, örnek vermek gerekirse 20 milyon TL kredi için 20 puanlık faiz indiriminin yaklaşık 7 milyon TL tasarruf sağladığına değindi. Yatırım süresinin uygulama dönemi olan 2 yılın ardından 3’er aylık taksitlerle geri ödeme yapılacağını açıkladı. Teşvik belgesi olan işletmelerin de aynı zamanda bu programdan yararlanabileceği bilgisi verildi.
Kapasite Geliştirme Programı’nda başvurular için son tarih 28 Şubat 2025 olarak belirlenirken, 2025 yılında yeni çağrıların yapılması bekleniyor. Avşar, yatırımcıların sürecin ardından yaklaşık 2 aylık bir değerlendirme dönemi olacağını unutmamaları gerektiğini ekleyerek, Diyarbakır KOSGEB Müdürlüğü ve DTSO bünyesindeki KOSGEB Temsilciliği’nden destek alabileceklerini belirtti.