Mersin Büyükşehir Belediyesi, Veteriner İşleri Dairesi’ne bağlı ‘Kedi Kısırlaştırma Merkezi’ni vatandaşların kullanımına sundu. Bu merkez, sokak kedilerinin kontrolsüz çoğalmasını engelleyerek dengeli bir hayvan popülasyonu oluşturma amacını taşımakta. Bahçesinde, sokakta veya mahallesinde kedilere bakan hayvanseverler, bu merkezden ücretsiz olarak yararlanabiliyor.
Üç kez yavrulama potansiyeline sahip olan sokak kedilerinin aşırı çoğalmasının önüne geçmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Kedi Kısırlaştırma Merkezi’ni hizmete açmış bulunuyor. Merkez, sahipli kedi sahiplerine ücretsiz hizmet sunuyor ve randevu sistemi ile çalışıyor. Uzman veterinelerin denetiminde gerçekleştirilen steril kısırlaştırma işlemleri sonrası kediler, olumsuzluk yaşanmaması için 5 gün gözetim altında tutuluyor. Beşten fazla kedisi bulunan ve kendi imkanları ile getiremeyen vatandaşlara ise, belediye tarafından araç ve kutu hizmetleri sağlanmakta. Hayvan hastanelerindeki ücretli prosedürlere alternatif sunan bu uygulama, gönüllülerin mali yükünü hafifletiyor.
Ayrıca, merkezde gerçekleştirilen kısırlaştırma işlemleri, genetik hastalıkların yayılımını azaltma ve genel sağlık sorunlarını önlemeyi de amaçlıyor. Mezitli İtfaiye istasyonunun yakınında yer alan kısırlaştırma merkezi, her gün 08:00 ile 17:00 saatleri arasında açık ve işlemler salı ile çarşamba günleri 10:00 ile 15:00 arasında gerçekleştirilmekte. Kısırlaştırma yapan gönüllülere, yapılan işlem sayısı kadar mama desteği verilecek ve bu destek 2025 yılına kadar sürdürülecek. Merkezden yararlanmak isteyenler, ‘Teksin’ uygulaması üzerinden randevu alabilirler.
Kedi Kısırlaştırma Merkezi’nde görevli veteriner hekim Yusuf İncir, daha önce kısırlaştırma işlemlerinin Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’nde yapıldığını ve buraya götürülen bazı kedilerin enfeksiyon taşımasının diğer hayvanlar için risk oluşturduğunu belirtti. Yeni merkez açılarak, bu riski minimize etme amacı güdüldü. İncir, hayvanseverlerin, sokakta baktıkları kedileri buraya getirerek ücretsiz kısırlaştırma işlemi yaptırabileceklerini vurguladı.
Kedi kısırlaştırma işlemlerinin ardından, hayvanların belli bir süre gözlem altında tutulduğunu ifade eden İncir, 5’ten fazla kedi getirenlere araç desteği sağladıklarını ve mama yardımı da yaptıklarını ekledi. Gönüllülerin kısırlaştırdıkları kedilere verilen mama desteğinin, kedilerin sayısına göre arttığını belirtti.
Gönüllü hayvansever Canan Keven, belediyenin kısırlaştırma dışında birçok konuda kendilerine yardım ettiğini ve kısırlaştırma maliyetlerinin artmış olduğu bir dönemde bu merkezin büyük kolaylık sunduğunu ifade etti. Aynı şekilde, gönüllü Alev Ertem, evinde ve bahçesinde birçok kediye baktığını belirterek kısırlaştırma merkezlerinin gönüllü sayısını artıracağına inandığını dile getirdi.