Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, bu yıl 20 üniversitede 70’i aşkın yapay zeka ve dijital odaklı programın hayata geçtiğini açıkladı. Özvar, bu programların tam doluluk oranıyla eğitim vermeye başladığını belirtti. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı’nın açılışında konuşan Özvar, dijital ve yapay zeka programı sunan üniversite sayısının ilerleyen dönemlerde artırılacağını kaydetti.
Özvar, Türkiye’nin yükseköğretim alanında yapay zeka ile ilgili programlara hızla adapte olan ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Stanford Üniversitesi’nin düzenlediği indekste Türkiye’nin bu alanda en hızlı üç ülkeden biri olduğunu vurguladı. Ülke genelinde 50 yeni yapay zeka ve dijital program açmayı hedeflediklerinin altını çizen Özvar, bu yıl eğitim vermeye başlayan 20 üniversite ile birlikte toplam sayının 70’e ulaşmış olacağını açıkladı.
Ayrıca, yeni programlarla beraber istihdama uyumlu eğitim dönüşümünü sağlamayı amaçladıklarını dile getiren YÖK Başkanı, Türk yükseköğretimi için bu girişimlerin önemli bir proje olacağını belirtti. Kalite standartlarını koruyarak program sayısını artıracaklarını ifade etti. Siber güvenlik bölümlerinin yüksekokullar arasında en başarılı bulunduklarını ekledi.
Özvar, eğitim müfredatlarının sektör ihtiyaçlarına uygun hale getirildiğini ve üniversitelerin bu konuda hızla çalışmalara başladığını sözlerine ekledi. OSB’lerdeki meslek yüksekokulu uygulamalarının istihdam odaklı eğitim için önemli bir örnek olduğunu vurguladı.
Son olarak, Türkiye’nin uluslararası sıralamalardaki yükselişinin kendilerini motive ettiğini belirten Özvar, Times Higher Education tarafından açıklanan 2025 Alan Bazlı Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda birçok üniversitenin ilk 1000’e girdiğini açıkladı. 2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı’na Yükseköğretim Kurulu Üyeleri ve Marmara ile Orta ve Batı Karadeniz bölgelerindeki üniversitelerin rektörleri de katıldı.