Gaziantep, Ocak Ayında İhracatta Yüzde 0,6 Artışla 817 Milyon Doları Aştı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Ocak ayında Gaziantep’in ihracatının 817 milyon 272 bin dolara çıkarak önceki yıla göre %0,6 arttığını belirtti. 2024 yılı zorlukları vurgulandı, yapısal reform ve yeşil dönüşümün önemi ifade edildi. Gaziantep, ileriye dönük üretim ve rekabet gücünü artırarak gelişmiş pazarlarda yer almak için hazırlık yapıyor.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Ocak ayında Gaziantep'in

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Ocak ayında Gaziantep’ten yapılan ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,6 artarak 817 milyon 272 bin dolara ulaştığını duyurdu. Ünverdi, Gaziantep’in bu ay en fazla ihracat yapan 6. il konumunda olduğunu belirtti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Ocak ayı verilerini değerlendiren Ünverdi, 2024’ün küresel düzeyde pek çok zorluk ve belirsizlikle geçtiğini, ancak 2025 yılı ikinci yarısı için umutlu olduklarını ifade etti. Üretim ve nakit akışında baskı oluşturan sıkılaştırma politikalarının yanı sıra enflasyon üzerindeki olumlu etkilerin devam etmesi için yapısal reformların sürdürülmesi ve kamu sektörünün tasarruf tedbirlerine daha fazla katkı sunması gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Trump’ın Kanada, Meksika ve özellikle Çin’e yönelik ek vergiler uygulamasıyla yeni bir ticaret savaşının kapılarını açtığını belirten Ünverdi, Avrupa Birliği (AB) tarafında da belirsizlikler olduğunu dile getirdi. Bu durumun, ülke menfaatleri açısından iyi bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ve ABD pazarında avantaj elde edilmesinin önemini dile getirdi.

2026 yılında yürürlüğe girmesi beklenen AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde sınırda karbon vergisi uygulamasının yaklaştığını kaydeden Ünverdi, firmaların rekabetçi konumlarını yitirmeden çevresel dönüşümlere hazırlıklı olmalarının gerekliliğinin altını çizdi. “Yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve teknolojiyle odaklanmış üretim, ihracat birim değerlerimizi artırmak için Oda olarak öncelikli hedefimizdir. Emek yoğun sektörlerin daha düşük maliyetli ülkelere kaydığı bu dönemde, Gaziantep olarak ABD ve AB gibi gelişmiş pazarlarda yer alabilmek için gerekli standartlara ulaşmak ve sertifikasyon süreçlerini tamamlamak zorundayız. Bu sertifikaların elde edilmesi bir dönüşüm sürecini gerektirmekle birlikte zaman alıcı bir süreçtir” dedi.

AB’ye yönelik ihracatlarda sorun yaşamadan gümrük süreçlerini sorunsuz geçebilmek için hazırlıkların önemine değinen Ünverdi, ülke sanayisinin temel taşlarını oluşturan sanayicilere ve değerli üyelere destek verme kararlılıklarının altını çizdi. GSO’nun Mesleki Eğitim Merkezi ve Model Fabrika aracılığıyla firmalar için sağladığı finansman destekleriyle yeşil ve dijital dönüşüm projelerini uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Son olarak, Gaziantep’in 2025 yılında da zorlukları aşmada öncü bir rol oynamaya devam edeceğini dile getiren Ünverdi, “Şehrimizin bu başarılarına emek veren sanayicilere, ihracatçılara ve tüm çalışanlara teşekkür ediyorum,” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.