Santorini Adası’ndaki Deprem Fırtınası: Prof. Dr. Özden Volkanik Patlama Beklemiyor

ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, Santorini Adası’ndaki deprem fırtınasının volkan patlamasına yol açmayacağını belirtti. Özden, depremlerin altı büyüklüğünde olmadığı sürece büyük bir tetikleme beklemediklerini ifade etti.

ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, Santorini

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, Santorini Adası’nda meydana gelen sarsıntıların, bölgedeki volkanik patlamalar veya lav akışlarıyla sonuçlanacağına inanmadığını ifade etti. Prof. Dr. Özden, “Bu tür büyüklükteki depremlerin daha büyük bir depreme yol açacağını düşünmüyorum” diye belirtti.

28 Ocak’ta Ege Denizi’nde başlayan sismik dalgalanmaların hala sürdüğünü aktaran Özden, Santorini’nin kuzeydoğusunda gözlemlenen depremlerin nedenini İhlas Haber Ajansı’na açıkladı. Ege Denizi’nde başlayan bu jeolojik aktivitenin, Anadolu Levhası ve Afrika Levhası arasındaki kesişim noktasında gerçekleştiğine dikkat çeken Özden, “Bu bölgedeki dalma batma olayları, Anadolu Levhası’nın genişlemesine ve uzamasına yol açmaktadır. Bu süreç, Ege Denizi’nde birçok volkanik adanın oluşumu ile sonuçlanmıştır, Santorini bunlardan biridir. Tarihsel olarak, 1600 ile 1627 yılları arasında büyük bir patlama yaşamıştır” şeklinde konuştu.

Özden ayrıca, Santorini’daki depremlerin ardında iki adet normal fayın bulunduğunu, bunun da sarsıntının özünü oluşturduğunu belirtti. Fakat bu olayın, yalnızca tektonik hareketlerle açıklanamayabileceğini vurguladı; çünkü artçı şoklar beklenilenin aksine düzenli bir şekilde devam ediyor. “Bunun sebebi, belki de yer altındaki ısının yukarıya doğru itilmesidir. Ancak bu süreç, zorunlu olarak bir volkanik patlamayla sonuçlanmayabilir. Kabukta bir sıcak nokta mevcut olabilir ve bu yükselme süreci, yüzeye çıkmadan bir noktada dengelenebilir” dedi.

Prof. Dr. Özden, Santorini’deki mevcut deprem fırtınasının bölgedeki sönmüş volkanlarla bir ilişkisi bulunmadığını, bu volkanların aktivitelerinin tamamlandığını ifade etti. “Tsunami riski açısından bakıldığında, düşey fay hareketleri gerekiyor. Şu anki depremler 5 büyüklüğüne kadar çıkıyor ve bir yıkım işareti yok. Bu durumda, büyük bir depremin tetiklenmesi olasılığını göremiyorum” ifadelerini kullandı.

Ülkelerin depremle ilgili ciddi araştırmalar yürüttüğünü belirten Özden, “Çünkü çevremizde birçok aktif fay mevcut. Santorini Adası’nın turizm için önemi büyük, Yunan ekonomisi açısından da kritik bir konumda. Burası hakkında daha fazla bilgi edinmek için yer altına çeşitli jeofizik cihazlar yerleştirilecektir. Şu an dışarıdan bakarak bilimsel bir perspektiften değerlendirme yapıyoruz. Bu durumu, ilerleyen günlerde daha iyi anlayacağımıza inanıyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.