Savunma sanayi ve havacılık alanında yerli üreticilerin uluslararası alandaki görünürlüğünü artırmak ve ihracat kapasitelerini yükseltmek için hayata geçirilen DAMISE, şirketlerin küresel işbirliklerini güçlendirmeyi hedefliyor.
Son yıllarda Türkiye’nin savunma sanayi, önemli bir gelişim süreci geçirdi. Yerli olarak üretilen ve milli teknolojilerle tasarlanan sistemler, hem iç pazar hem de dünya genelinde dikkat çekti. Savunma, havacılık, uzay ve denizcilik sektörü içerisinde yer alan firmalar, global tedarik zincirine katılmak ve ihracat rekabetini artırmak için dijital yeniliklere yöneldi.
DAMISE, kurulduğu günden bu yana yerli firmaların markalaşma ve ticarileşme süreçlerini hızlandırarak dünya pazarlarına açılmalarına olanak tanıdı. Platform, Ekosistem, Akademi, Tedarikçi Yönetim Sistemi, Dijital Vitrin ve Dijital Lansman gibi beş ana alanda hizmet sunuyor. Şirket, savunma sanayi alanındaki ihracat rakamlarının 2024 yılı itibarıyla 7 milyar doları geçmesini hedefliyor.
DAMISE’nin Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Yasemin Ok, platformun kuruluş hikayesini ve işleyişini anlattı. Sektöre dair yaptıkları çalışmalar sırasında firmaların tedarik zincirine katılmada yaşadığı zorlukları belirlediklerini vurgulayan Ok, “Yerli üreticilerimiz yüksek kalitede ürünler geliştirmesine rağmen markalaşma ve ihracat konusunda sorunlar yaşıyor. Bu noktada bir dijital ekosistem kurma fikri ortaya çıktı” dedi. Ayrıca, sektörel eğitim ve bilgi eksikliğini gidermek için online ve offline eğitimler sunduklarını kaydetti.
DAMISE, mevcut durumda ‘Ekosistem’, ‘Akademi’, ‘Tedarikçi Yönetim Sistemi’, ‘Dijital Vitrin’ ve ‘Dijital Lansman’ alanlarını kapsamakta. Yasemin Ok, Ekosistem bölümünde sektör bileşenlerinin ürünlerini detaylı bir biçimde sergileme imkanı sağlandığını belirtirken, Akademi kısmında kritik konularda eğitimler verildiğini ifade etti. Özellikle tedarikçi olma süreçleri hakkında bilgi vermek amacıyla Tedarikçi Yönetim Sistemi geliştirildiğini dile getirdi.
Yeni ürünlerin tanıtımlarında fiziksel engellerin ortadan kaldırılmasını sağlamak için dijital etkinliklere yöneldiklerini belirten Ok, DAMISE’nin günümüz teknolojileriyle geliştirdiği dijital lansman modülü ile firmaların ürünlerini potansiyel alıcılara sunma imkanı tanıdığını vurguladı.
Ok, platformda şu anda 2 bin 500 kayıtlı üye bulunduğunu ve 4 bin 500 ürün ve hizmetin yer aldığını belirtti. Uluslararası ölçekte kayıtlara sahip olduklarını, İngiltere, Almanya, ABD gibi ülkelerden de üyeleri olduğunu söyledi. DAMISE, üye firmalara özel hazırladığı paketlerle farklı deneyimler sunarak sektörel ihtiyaçlara yanıt veriyor.
Şirketin şu ana kadar aldığı yatırımların 1 milyon doları bulduğunu ve teknolojiler geliştikçe yatırımların artacağını kaydeden Ok, önümüzdeki hedeflerinin global pazarlara açılmak olduğunu ifade etti.
DAMISE Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Bölük ise, büyümeye devam ettiklerini ve Türk firmalarını uluslararası alanda tanıtmayı amaçladıklarını belirtiyor. Firmaların kendilerini tanıtabilmesi için platformlarına üye olmaları gerektiğini söyleyen Bölük, uluslararası ihaleleri yayınlayarak firmaların bu fırsatlardan yararlanmalarını sağladıklarını vurguladı. 2025 yılında gerçekleştirilecek NATO ihaleleriyle Türk firmalarının payını artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.