Kalp sağlığını korumanın ve geliştirmenin yollarından biri haftada en az 150 dakikalık orta yoğunlukta egzersiz yapmaktır. VM Medical Park Florya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emrah Ermiş, düzenlediği basın toplantısında bu konudaki bilimsel verileri paylaştı. Ermiş, “Araştırmalar, düzenli sporun kalp sağlığına büyük ölçüde olumlu katkılarda bulunduğunu ortaya koyuyor” dedi. Ancak sporun kalbe olan etkisinin, bireyin sağlığı, antrenman seviyesi ve egzersizin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebileceğini de vurguladı. Ayrıca, egzersiz programlarının belirlenişinde bireyin yaşının yanı sıra eklem ve kemik sağlık durumlarının da dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Doç. Dr. Ermiş, kalp sağlığını artırmada faydalı olan egzersiz türleri arasında tempolu yürüyüş, bisiklet sürme, hafif koşu ve yüzme gibi aerobik aktiviteleri sıraladı. Haftada 5 gün, günde 30 dakikalık hafif yoğunlukta egzersiz öneren uzman, bu aktivitelerde hedeflenen kalp atım hızı aralığını ise ‘yaşa uygun maksimum değerin yüzde 50 ile 70’i’ olarak tanımladı.
Ayrıca, aşırı egzersizin kalp üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Doç. Dr. Ermiş, “Yoğun antrenmanlar kalbi fazla yükleyebilir ve bazı sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Yapısal kalp hastalığı olan bireylerin ağır egzersizlerden kaçınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Kalp hastalarının katıldığı rehabilitasyon programlarının, ölüm oranlarını azaltmada etkili olduğunu belirten Ermiş, bu hastaların diyet ve ilaçlarını da düzenli olarak gözden geçirmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Son olarak, 40 yaş üstü bireylerin egzersiz yapmadan önce mutlaka doktora danışması gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Ermiş, kalp hastalığı, diyabet ya da eklem rahatsızlıkları gibi sorunları olan kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Kontrollerde bir olumsuzluk yoksa, bu kişiler aerobik egzersizlere ve hafif ağırlık antrenmanlarına katılabilirler.