Adana’da yerli perçin makinesi üretilerek ithalat bağımlılığına son verildi

Adana’da Aslanlar Makina, yerli perçin makinesi üreterek Çin ve Almanya’dan yapılan ithalatı azaltmayı hedefliyor. Firma sahibi Cabbar Avcı, 1 milyon TL KOSGEB desteği ile ürettikleri makinenin dakikada 200-250 perçin yaptığına dikkat çekti. Yurt dışında 160 bin Euro’ya satılan makine, Türkiye’de 25 bin dolara sunuluyor.

Adana'da Aslanlar Makina, yerli perçin makinesi üreterek Çin ve Almanya'dan

Adana’da yer alan bir işletme, yerli ve milli perçin makinesi üretmeyi başardı. Söz konusu makine, 20-25 bin dolara Çin’den, 160 bin Euro’ya ise Almanya’dan ithal edilen modellerin yerine alternatif olarak, yalnızca 25 bin dolara mal edilerek piyasaya sunuldu. Böylece, makinenin üretimi sayesinde Türkiye, bu alandaki ihtiyacını kendi bünyesinden karşılamış olacak.

Uzun yıllardır Seyhan ilçesinde faaliyet gösteren Aslanlar Makina, yaklaşık 4 yıl önce vida ovalama makinesi üretimi gerçekleştirmişti. Firma sahibi Cabbar Avcı, gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmaları sonucunda, perçin makinesi üretme potansiyellerini fark ettiklerini ve bu makineyi, Almanya’dan ve Asya ülkelerinden ithal edilenlerden daha uygun maliyetle üretebileceklerini ifade etti.

Bu hedef doğrultusunda, KOSGEB’den 1 milyon TL destek alan Avcı, yerli ve milli perçin makinesi üretimine başlamıştı. Üretim sürecinde, başlangıçta Erzurum başta olmak üzere farklı illerden firmalar makineye olan ilgilerini göstererek sipariş verdiler.

Yaklaşık bir yıl içerisinde firma, üç adet makineyi üretip satışını gerçekleştirdi. Çin, Tayvan ve Almanya’dan ithal edilen makinelerin artık Türkiye’de de üretilebilmesi sağlandı. Yurt dışında üretilen makineler dakikada 150 perçin işlevi görürken, yerli makine dakikada 200-250 perçin üretebiliyor.

Firma sahibi Cabbar Avcı, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Ovalama makinesinden sonra perçin makinesi üretme ihtiyacı doğdu. Ülkemizde daha önce bu alanda bir üretim yapılmamıştı. Ekip olarak bunu başardık. Artık anahtar teslim vida üretimi yapma kapasitesine sahibiz. KOSGEB’in desteğiyle bu projeye hayat verdik.” şeklinde konuştu.

Ürettikleri makinenin tasarımında, Almanya’daki makineleri örnek aldıklarını dile getiren Avcı, “Alman makineleri bizim için referans oldu ve kendi ihtiyaçlarımıza göre uyarladık. Çin ve Tayvan’daki makineler 20-25 bin dolara satılıyor, ama biz Avrupa standartlarında bir makine üretmiş bulunuyoruz. Almanya’dan gelen makinelerin fiyatı ortalama 160 bin Euroyken, biz bu makineyi 25 bin dolara sunuyoruz. Bu durumdan dolayı oldukça memnunuz.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, makinenin tanıtımı amacıyla katılacakları birçok fuar olduğunu ve taleplere hızla cevap vermek için çalışacaklarını belirtti.