Son zamanlarda durmaksızın süregelen öksürük şikayetleri nedeniyle hastanelere başvuran hasta sayısı artış gösteriyor. Tüm yaş gruplarında benzer belirtiler gözlemlenirken, özellikle bebekler ve çocuklar için uzun süren öksürükler ebeveynleri kaygılandırıyor. Uzm. Dr. Osman Vural, çocuklarda öksürüğün doğru bir şekilde değerlendirilmesinin önemine vurgu yaparak, bitkisel ürünlerin yalnızca doktor tavsiyesi ile kullanılmasını önerdi.
Öksürüğün, solunum sistemindeki sekresyonların ve yabancı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olan koruyucu bir refleks olduğu bilinmekte. Öksürük refleksinin yaklaşık 5 yaş civarında çocuklarda geliştiğini belirten Medicana Konya Hastanesi’nden Uzm. Dr. Osman Vural, çocukların 5 yaşından önceki dönemde bol miktarda sekresyon bulundurmalarına rağmen bunları çıkarmakta zorlandıklarını ve kabuklu gıdaların bile bu yaş grubundaki çocuklara verilmemesi gerektiğini ifade etti.
“Doktor onayı olmadan hareket etmek tehlikeli”
Öksürüğün, koruyucu bir refleks olmasının yanı sıra sık rastlanan bir solunum yolu hastalığı belirtisi olduğunu belirten Uzm. Dr. Osman Vural, “Öksürük çocuğun hastaneye yatış nedenleri arasında en yaygın olanlardan biridir ve ailelerde de kaygı yaratmaktadır. Geçmeyen öksürük durumlarında, kanıtlanmamış birçok ilacın kullanılması görülmektedir. Ancak ‘bitkisel’ olarak tanımlanan alternatif ürünlerin, çocukların durumunu daha da kötüleştirebileceği unutulmamalıdır. Bu tür ürünlerin kullanımı, öksürüğün azalması yerine artmasına yol açabilir. Bu nedenle, doktorunuza danışmadan farklı ürünler kullanmamanız önemlidir” şeklinde konuştu.
“Kronik öksürük durumunda ciddi rahatsızlıklar göz önünde bulundurulmalı”
Uzm. Dr. Osman Vural, çocuklarda görülen öksürüklerin çoğunlukla viral enfeksiyonlarla ilişkili olduğunu dile getirerek, “Grip başlangıcından sonra öksürük; ilkokul çağındaki çocukların %35-40’ında 10 güne kadar, okul öncesi çocukların ise %10’unda 25 güne kadar sürebilmektedir. En yaygın öksürük sebepleri arasında soğuk algınlığı, krup, grip, sinüzit, bronşit, astım, alerji, reflü ve zatürre gibi üst solunum yolu hastalıkları bulunmaktadır. Çocukların öksürüğünü; süresine, ıslak veya kuru olmasına ve gün içerisindeki zamana göre sınıflandırmak gerekir” dedi.
“Eğer öksürük 12 haftayı geçiyorsa önlem alınmalı”
Uzm. Dr. Osman Vural, viral üst solunum yolu enfeksiyonları sonucu görülen öksürüklerin genellikle 8 hafta içinde geçebildiğini belirtti ve “12 haftadan uzun süren öksürüğün mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Kronik öksürükler, uzman bir doktor tarafından incelenmelidir. Kronik durumlarda astım, bronşektazi, aspirasyon, interstisyel akciğer hastalıkları, kronik enfeksiyonlar, hava yolu anormallikleri, kalp ile ilgili rahatsızlıklar gibi ciddi sağlık sorunları düşünülebilir. Çocuğun öksürme zaman dilimi ve öksürüğe balgam eşlik edip etmediği, teşhis için kritik öneme sahiptir” dedi.
“Nefes almakta zorluk yaşıyorsa dikkat edilmeli”
Çocukların kuru öksürüğünün genellikle boğaz irritasyonu ile ilişkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Osman Vural, “Üst solunum yolu enfeksiyonu sona erdikten sonra öksürük de geçebilir. Ancak balgam mevcutsa, bu alt solunum yolu enfeksiyonu, bronşit veya zatürre gibi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Çocuk hızla nefes alıyor, nefes alırken zorlanıyorsa ya da dudaklarda morarma görüldüyse, 1 yaş altındaysa ya da hırıltılı nefes alıyorsa, mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.