Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyete geçirdiği ‘Yutma Polikliniği’ ile hizmet vermeye başladı. Yutma sorunları yaşayan hastalar, bu poliklinikte uzman ekip tarafından multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilecek ve erken teşhis alabilecek.
Yeni açılan Yutma Polikliniği, düzenlenen bir törende resmi olarak hizmete girdi. Üç aylık bir ön çalışma sürecinin ardından poliklinik, bölgedeki hastalara hizmet sunmak amacıyla aktif hale geldi. Yutma güçlüğü çeken hastaların muayene edileceği bu merkezde, son teknoloji ekipmanlar da kullanıma alındı. Hastalar, polikliniği ziyaret ederek tedavi sürecine girmeye başladı.
Polikliniğin sağladığı erken teşhis imkanları hakkında bilgi veren Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Doğukan Özdemir, “Son üç aydır gerçekleştirdiğimiz fizibilite çalışmaları sonucunda bugün polikliniğimizi açtık. Yutma bozukluğu tanı ve tedavisi için açılan bu merkez, bölgedeki hastalarımıza hizmet edecek. Nöroloji, KBB, yutma terapisti, diyetisyen ve gastroenteroloji alanında uzmanlaşmış yaklaşık beş bölüm doktoruyla birlikte, hastalarımızı aynı anda değerlendirip tanı koyma sürecindeyiz. İnme, kanser ve nörolojik hastalıklar gibi çeşitli yutma bozukluğu olan hastalarımıza hizmet vermekteyiz. Bu hastalar, farklı uzmanlık alanlarına yönelerek geç tanı almakta ve tedavi süreçleri uzamaktaydı. Bizim amacımız, hastalarımıza hızlı ve etkili bir tedavi süreci sunmak” şeklinde konuştu.
Yutma bozukluğunun toplumda sanıldığından daha yaygın bir sorun olduğunu belirten Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Doğan, “Bu sorun, yemek borusu rahatsızlıkları ile de ortaya çıkabiliyor. Nörolojik hastalıklarda, özellikle Alzheimer ve Parkinson gibi durumların ilerleyen aşamalarında, hastalarda sıkça görülen yutma güçlüğü önemli bir problemdir. Ayrıca, bu bozukluğun kalıcı hale geldiği hastalar oranı %3’e kadar çıkabilmektedir. Yutma bozukluğu çoğunlukla diğer hastalıkların bir belirtisi olarak kendini göstermektedir ve bazı hastalarımız sadece bu şikayetle başvuruda bulunuyor. Örneğin, gıda parçalarının yemek borusuna ulaşmadan soluk borusuna kaçması, zatürre ve hastaneye yatış gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Ayrıca, yutma zorluğu çeken bireylerde beslenme eksiklikleri ve kas kaybı gibi sağlık sorunları da gelişebilir” dedi.
Polikliğin açılışında Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Ümit Çallı, sağlık çalışanları ve hastane personeli yer aldı.