Kilis’te tespih tamiri ve satışı konusunda uzmanlaşmış olan Hüseyin Aktı, tespihlerin yalnızca estetik birer obje değil, aynı zamanda yatırım fırsatları sunduğuna dikkat çekti.
Tespihler, manevi değerlerinin yanı sıra, değerli birikim aracı olarak da kullanılabilme potansiyeline sahip. 21 yaşındaki Aktı, Kilis’teki tespih pazarında artan ilgi ve fiyatların, hem koleksiyoncular hem de yatırımcılar için yeni kapılar açtığını dile getirdi.
Hüseyin Aktı, geçmişi 200, 300 ve hatta 400 yıla kadar uzanan el yapımı tespihlerin, zamanla daha çok değer kazandığını ve koleksiyon tutkunlarının dikkatini çektiğini belirtti. “O dönemin ustaları tamamen el emeği ile çalışıyordu. Bu tespihler, her biri sanat eseri niteliğinde işlenmiş ve geçmişte edindikleri değerler sayesinde zaman içinde kıymet kazanmış durumda. Böylece tarihi, işçilik kalitesi, el yapımı olması ve kullanılan malzeme, tespihlerin kıymetini belirleyen başlıca unsurlar arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.
Aktı, Osmanlı dönemine ait sıkma kehribar tespihlerinin büyük bir yatırım aracı olarak önem taşıdığını vurguladı. “Bu tespihler, sağlamlıkları ve nadirlikleri ile ciddi bir koleksiyon değeri oluşturuyor. Koleksiyonerler ve yatırımcılar, bu tarz sıkma kehribar tespihlerle ilgili oldukça hevesli. Günümüzde, özellikle bu tür tespihler 100 bin ile 200 bin lira arasında alıcı bulabiliyor” dedi.
Yatırımcıların tespih seçiminde dikkat etmeleri gereken unsurlar hakkında bilgi veren Aktı, “Doğal malzeme kullanımı, el yapımı özellikler ve tarihi geçmiş tespihin değeri açısından en önemli noktaları oluşturuyor. Tespihler, günlük hayatta kullanılmanın yanı sıra yatırım aracı olarak da değer kazanma potansiyeline sahip. Fakat, el işçiliği yüksek ve nadir bulunan tespihler, zamanla değerini artırarak yatırımcıya geri dönüş sağlıyor” ifadelerini kullandı.