Macron: “Ukrayna’nın Haklarına Saygı Gösterilmeli ve Sürece Dahil Edilmeli”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’teki ikinci Ukrayna zirvesinde, Ukrayna’nın süreçte yer alması ve haklarının korunması gerektiğini vurguladı. Zirveye 20 lider katıldı ve Macron, Avrupa’nın savunma harcamalarının artırılmasının önemine dikkat çekti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'teki ikinci Ukrayna zirvesinde, Ukrayna'nın süreçte

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’te gerçekleştirilen ikinci Ukrayna Zirvesi’nin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Zirvenin tamamlanmasının ardından Macron, “Ukrayna’nın süreçte yer alması ve haklarına saygı gösterilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz pazartesi günü, Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenen gayriresmi Avrupa liderleri zirvesinin ardından, Kanada ve daha önceki zirveye katılmayan Avrupa ülkelerinin temsilcileriyle ikinci toplantı Paris’te yapıldı.

Zirve sonrası sosyal medya üzerinden bir açıklama yapan Macron, “Avrupa Birliği’ndeki meslektaşlarım ile Kanada, İzlanda ve Norveç liderleriyle kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. Fransa ve müttefikleri arasında tam bir birlik var ve duruşumuz nettir. Ukrayna’da kalıcı ve sağlam bir barış sağlamak istiyoruz” şeklinde belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’nın süre gelen saldırılarına son verme hedefine katıldığını vurgulayan Macron, “Barış için çabalarımız, kendi çıkarlarımızı etkileyecek temel prensipler çerçevesinde ilerleyecektir. Ukrayna’nın her zaman bu sürecin içinde olması ve haklarına saygı duyulması önemlidir. Barış anlaşması kalıcı, güvenilir garantiler ile desteklenmelidir ve Avrupa’nın güvenlik endişeleri de göz önünde bulundurulmalıdır” açıklamasında bulundu.

Macron ayrıca Avrupa’nın savunma harcamalarının artırılması ve bu alanda kapasitesinin geliştirilmesine yönelik önümüzdeki günlerde kararlar alınacağını duyurdu. Toplantıya Romanya’nın geçici Cumhurbaşkanı Ilie Bolojan ve Lüksemburg Başbakanı Luc Frieden katılırken, toplamda 20 devlet ve hükümet başkanının yer aldığı bilgisi verildi. Elysee Sarayı’ndaki bu toplantıya Litvanya, Güney Kıbrıs, Finlandiya, Belçika gibi ülkelerin liderleri video konferans ile bağlandı.

İlk zirveye ise Almanya, Danimarka, İtalya, İngiltere, İspanya ve Polonya gibi ülkelerin liderleri ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ile NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de katılmıştı.