Mersin, Suriye ile ticaret ve işbirliğinde yeni fırsatlar peşinde

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Suriye’yle işbirliğini artırarak Mersin’in ticaretini geliştirme hedefinde olduklarını açıkladı. Ayrıca, Mersin’in sanayiinde yeşil dönüşüm üzerinde durarak, 2025 yılına özel projeler geliştirdiklerini vurguladı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Suriye'yle

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, Suriye ile ticari ilişkilerde ve inşaat alanında Mersin’in avantaj elde etmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Çakır, “Suriyelilerle olan yakınlığı avantaja dönüştürmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bir otelde basın toplantısı düzenleyen Çakır, 2024 yılı faaliyetlerini gözden geçirip, 2025 hedeflerini açıkladı. Mersin’i bir aile gibi gördüğünü vurgulayan Çakır, “Aile ortamında huzur önemlidir. Şehirdeki tüm kurumlar arasındaki iş birliği, sağlıklı ticaretin gelişmesine katkıda bulunur” dedi.

Çakır, yönetim görevi geldiklerinde işverenlerin personel sıkıntısı yaşadığını belirtirken, “Öğrenciler mezun olunca iş bulamamaktan şikayet ediyordu. 50 bin kayıtlı işsizimiz vardı. Bu sorunları çözmek için Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte meslek eğitimi projeleri geliştirdik. DAHİ projesini hayata geçirdik ve bu sayede öğrencilerimiz şu an doğrudan iş hayatına hazır hale gelecek” diye ekledi.

Savunma sanayiinde ilerlediklerini de dile getiren Çakır, “Son üç yıldır Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde savunma fuarlarına katılıyoruz. Mersin, bu alanda hızla gelişiyor ve katma değerli ürünler üretiyoruz” bilgisini verdi.

Mersin’in turizm, tarım, sanayi ve lojistik alanlarında da önemli çalışmalar yaptığını belirten Çakır, “Valilik ve çeşitli kuruluşlarla birlikte sorunları tespit ettik ve Ticaret Bakanlığı’na sunarak çözümler önerdik. Şu an bakanlıktan dönüş bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

İklim krizinin tarım ve diğer sektörler üzerinde olumsuz etkisi olacağını vurgulayan Çakır, “Tarımdan inşaata birçok alanda bu krizden etkileniyoruz. Mersin’in geleceği için iklim değişikliğine dair projeler geliştiriyoruz” dedi.

Mersin’in gelecekte parlayan bir şehir olacağına inandığını ifade eden Çakır, “Mersin, İstanbul’dan sonra en kritik şehirlerden biri olacak. 2075 vizyonu üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Sanayide yeşil dönüşüm hedeflerini ortaya koyan Çakır, “2025’i yeşil dönüşüm yılı ilan ettik. Firmalarımızı bu dönüşüme hazırlamak için çalışmalarımıza hız vermeliyiz” dedi.

Son olarak Çakır, Mersin’in Suriye ile olan ilişkilerini güçlendirmek adına yeni temsilcilikler kurma fikrinden söz ederek, “Suriyeli iş insanları ile çalışarak kazan-kazan ilişkisi oluşturmalıyız” dedi. Ayrıca Mersin’de bir sanayi odası kurulması çalışmalarına yönelik, “Ayrışmak yerine bir araya gelmek önemlidir. Ortak hareket etmeliyiz” şeklinde görüş belirtti.