Bartın Üniversitesi (BARÜ) TÜBİTAK destekli bir proje sayesinde, Fransa’nın Sorbonne Üniversitesi ile işbirliği yaparak üreme sağlığı alanında mevcut tedavi yöntemlerinden daha etkili yaklaşımlar geliştirmeyi hedefliyor.
BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Sadak tarafından hazırlanan proje, 2509 TÜBİTAK-Fransa Dışişleri Bakanlığı İkili İş Birliği Programı (Bosphorus) çerçevesinde kabul edildi. “Optik Mikrorobot ve Derin Öğrenme ile Olay Kamerası Destekli 3 Boyutlu Kuvvet Spektroskopisi” başlıklı proje, Türkiye genelindeki başvurular arasında desteklenen sekiz uluslararası projeden biri olmayı başardı.
Dr. Ferhat Sadak, yürütücüsü olduğu projede, Sorbonne Üniversitesi’nden Prof. Sinan Haliyo ile birlikte hücresel mekanik özelliklerin incelenmesi ve üç boyutlu kuvvet ölçüm tekniklerinin uygulanması üzerine çalışmalar yapacak. Proje kapsamında, derin öğrenme ve olay kameraları kullanılarak hücrelerin davranışlarını gerçek zamanlı olarak izlemek ve analiz etmek mümkün olacak. Laboratuvar deneyleri, sadece bilimsel araştırmalara katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda üreme sağlığında daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini destekleyecek.
Proje hakkında bilgi veren Dr. Sadak, “Mikroskop seviyesindeki biyolojik hücrelerin kuvvet özelliklerinin incelenmesi, özellikle üreme sağlığı, hücre manipülasyonu gibi hassas konularda büyük öneme sahip. Yeni geliştirilecek sistem, hücrelerin mekanik özelliklerini daha hassas bir biçimde analiz edebilecek. Kısırlık tedavisindeki uygulamalarda sağladığı hassasiyet ve kontrol, mevcut tedavilere göre büyük bir avantaj sunacak. Ayrıca bu yenilikçi çalışma, sağlık ve biyoteknoloji araştırmalarını teşvik ederek, bilim insanları ve klinik uzmanların daha etkili çözümler bulmalarını destekleyecek.” dedi.
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, toplum sağlığına katkı sağlayacak projeler geliştirmenin önemine vurgu yaparak, “Araştırma kapasitemizi artırmaya çalışıyor ve sağlık alanında önemli çalışmalara imza atıyoruz. Türkiye-Fransa işbirliği kapsamında yapılacak projeleri destekleyen Dr. Sadak ve Prof. Haliyo’yu tebrik ediyor, başarıların devamını diliyorum.” şeklinde konuştu. Ayrıca, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’a da teşekkürlerini iletti.