İnegöl Belediyesi, gastronomi alanındaki projeleri ve saha araştırmaları ile dikkat çekerken, Şehir Araştırmaları Merkezi’nin ilk etkinliği olan ‘Halk Bilim Çalıştayı’nı düzenleyerek şehir kültürü üzerine önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, göreve geldiği andan itibaren şehrin tarihi ve kültürel mirasını yeniden canlandırmak için ciddi projeler gerçekleştirmekte. Gelenekleri ve geçmişi koruma amacı doğrultusunda yürütülen çalışmalar, bu kez Halk Bilim Çalıştayı ile farklı konuların ele alındığı bir platforma dönüşerek İnegöl’de kentlilik bilincini artırmayı ve kültürel mirasları gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.
Kısa bir süre önce kurulan İnegöl Belediyesi Şehir Araştırmaları Merkezi, ilk etkinlik olarak Halk Bilim Çalıştayı’nı organize etti. Bu çalıştayda, “Kentlilik Bilinci – Kent Estetiği”, “Kırsal Yaşam – Saha Araştırmaları”, “Gastronomi – Mutfak” ve “Halk Sanatları – Somut Olmayan Kültürel Miras” gibi başlıklar altında dört oturum ve sekiz masa ile derinlemesine araştırmalar yapıldı.
Halk Bilim Çalıştayı’na katılanlar arasında İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ve Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer’in yanı sıra Bursa, Yalova, Balıkesir, Ardahan, Giresun ve Konya’dan gelen alanında uzman akademisyenler, saha araştırmacıları ve sanatçılar yer aldı. Çalıştayda 71 katılımcı ile unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin yeniden hayata geçirilmesi ve çeşitli önerilerin tartışılması amaçlandı.
Gün boyu süren çalıştayda, İnegöl lezzetlerini tanıtan Gastro İnegöl markası altında hazırlanan yemekler katılımcılara sunuldu. Ayrıca, İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun yöresel müzikler eşliğinde gerçekleştirdiği gösteri büyük ilgi gördü. Çalıştayın moderatörlüğünü üstlenen Ardahan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Kurtişoğlu, halk biliminin toplumsal kimlik inşasındaki önemine değinerek, kültürel değerlerimizin toplumsal bağlarımızı güçlendirdiğini vurguladı.
Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer de burada yaptığı konuşmada, İnegöl Belediyesi’nin çalışmalarının unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin korunması açısından kritik önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, kültürel mirası gelecek nesillere aktarmanın bilimin ve sanatın desteğiyle mümkün olduğu mesajını verdi.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, gelenek ve görenekleri yeni nesillere aktarmanın önemine dikkat çekerek, İnegöl’ün büyük bir hazine olduğunu ifade etti. Şehrin kültürel geçmişini ortaya çıkartmak için çalışmalara hızla devam ettiklerini ve ortak akılla hareket edeceklerini söyledi. Ayrıca, Şehir Araştırmaları Merkezi’nin faaliyetlerinin devam edeceği ve paneller ile sempozyumlar gerçekleştirileceği de duyuruldu.
Son olarak, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, şehirlerin sadece inşasıyla yetinmemek gerektiğini, geçmişten gelen bilgi birikimlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Çalıştayda elde edilen veriler, gelecek için bir yol haritası oluşturmak amacıyla kayıt altına alındı ve İnegöl Belediyesi’ne sunulacak. Belediyenin, kentlilik bilinci ve kültürel mirasların ortaya çıkarılması için çalışmalarına hız kesmeden devam edeceği belirtildi.