Hocalı Katliamı’nın 33. Yıl Dönümünde TBMM’de Anma Töreni Gerçekleştirildi

Hocalı Katliamı’nın 33. yıl dönümünde TBMM’de düzenlenen anma töreninde, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkanı Aygün Attar, adalet çağrısında bulundu. Azerbaycan Büyükelçisi Dr. Rashad Memmedov ise düşmanlığın tarihine dikkat çekerek, bölgedeki barış sürecinin önemini vurguladı. Etkinlikte katliamı anmak için fotoğraf sergisi de açıldı.

Hocalı Katliamı'nın 33. yıl dönümünde TBMM'de düzenlenen anma töreninde, Cumhurbaşkanlığı

Ermenistan tarafından 26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleşen Hocalı Katliamı’nın kurbanları, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleştirilen anma töreniyle hatırlandı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu Başkanı Aygün Attar, “Bugün bir nebze olsun teselli bulmuş hissediyoruz çünkü Hocalı Soykırımı’nın gerçekleştiği yer artık özgür. Bu bölgede bu zalim eylemleri gerçekleştirenlerden bir kısmı Azerbaycan Devleti tarafından gözaltına alındı ve cinayet işleyenlerin sorgulama süreçleri ise devam ediyor. Ancak bu, yeterli değil. Azerbaycan, uluslararası hukuk çerçevesinde bu davayı yürüterek, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ‘Hocalı’ya adalet’ demek için buradayız. Bize destek veren tüm dostlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Rashad Memmedov ise, “Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan arasında barış anlaşmaları ve açılım politikaları üzerinde çalışılmakta. Bu süreç sonucunda bölgeye kalıcı bir barışın gelmesi kaçınılmazdır. Türkiye ve Azerbaycan, bu barış sürecini sürdürebilmek için ortak hareket etme kararlılığındadır. Ancak biz şu anda Ermeni ordusuyla değil, Türk düşmanı Ermeni ideolojisiyle mücadele halindeyiz. Bu düşmanlık fikri 1915’ten itibaren başlamış olup, 70’li yıllarda Türk diplomatlarına yönelik düzenlenen cinayetlerle devam etmiştir. 1992’de Karabağ bölgesinde Azerbaycan Türklerine karşı işlenen saldırılarla masum insanlara, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, 613 insanın hayatına mal olmuş ve 150 kişinin akıbeti hala bilinmemektedir. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de görev yapmış olan Garo Paylan, Ermeni basınında ‘Bize 3-5 yıl gerekiyor ki Fransa ve Amerika’nın yardımıyla ordumuzu güçlendirelim ve Karabağ ile Türkler arasındaki meseleyi çözelim’ şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu, Türk düşmanlığını besleyen bir ideolojidir ve bu tür düşünceler etrafında yeni nesiller yetiştikçe, 20 yıl sonra yeni bir savaşın çıkması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Tören sırasında Hocalı Katliamı’nın 33. yıl dönümü anısına bir fotoğraf sergisi de açıldı.