Yükseköğretim Kurulu, Türkiye Üniversite Deneyim Araştırması ile 205 üniversiteden 264 bin öğrenciye ulaştı

Yükseköğretim Kurulu, 10 Haziran-21 Ekim 2024 tarihleri arasında 205 üniversiteden 264 bin 344 öğrenciyle Türkiye Üniversite Deneyim Araştırması’nı gerçekleştirdi. Erol Özvar, araştırmanın eğitim kalitesini artırmayı ve üniversitelerin politika geliştirmesinde şeffaflığa öncülük edeceğini belirtti.

Yükseköğretim Kurulu, 10 Haziran-21 Ekim 2024 tarihleri arasında 205 üniversiteden

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 10 Haziran ile 21 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye’deki 205 üniversiteden 264 bin 344 öğrencinin katılımıyla, Türkiye Üniversite Deneyim Araştırması (TÜDA) gerçekleştirdi. Araştırma, 15 farklı tematik alanda toplam 360 soru ile çevrim içi olarak yapıldı.

YÖK, öğrencilere yönelik geniş kapsamlı bir analiz gerçekleştirdiğini açıklayarak, TÜDA’nın öğrencilerin üniversite deneyimlerini etkileyen etmenleri kapsamlı bir şekilde incelediğini vurguladı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, araştırmanın sonuçlarını paylaşarak, “TÜDA, öğrenci perspektifini göz önünde bulundurarak, yükseköğretim sisteminin yenilenmesine yönelik önemli bir stratejik öneri sunmaktadır. Eğitime dair politikaları geliştirmek için veriye dayalı çözümler sağlamaktadır” dedi.

Özvar, 21. yüzyılda dijital dönüşüm ve teknolojik yeniliklerin yükseköğretim sisteminde köklü değişikliklere yol açtığını belirtti. Ayrıca, bu bağlamda TÜDA’nın, yükseköğretim sisteminin mevcut durumunu analiz etmeyi ve gelecekteki iyileştirme alanlarını belirlemeyi amaçladığını ifade etti. Özvar, araştırmanın sağladığı verilerin, eğitim alanında yapılacak tüm çalışmalarda önemli bir referans noktası olacağını da sözlerine ekledi.

Öğrenci memnuniyetine odaklanarak üniversite eğitim standartlarını artırmayı hedeflediklerini belirten Özvar, bu süreçte öğrencilerin kampüs, kütüphane, spor olanakları ve diğer yaşamsal ihtiyaçları hakkında aldıkları yanıtları üniversitelerle paylaşacaklarını ifade etti. Özvar, “Üniversitelerimizin güçlü yanlarının korunup zayıf yönlerinin geliştirilmesini amaçlıyoruz” diyerek, bir yıl içinde yapılacak ikinci anketle ilerlemelerin değerlendirileceğini belirtti.

Sonuç olarak, TÜDA’nın öğrencilerin görüşlerini merkezi bir konuma alarak yükseköğretim politikalarını şekillendirmeye yönelik bir araç olduğu ifade edilirken, elde edilen bulguların üniversitelerin eğitim ekosisteminde daha iyi sonuçlar elde etmesine zemin hazırlaması bekleniyor. Öğrencilerin gelecekle ilgili hedeflerinin de göz önünde bulundurularak, yapılandırılan bu araştırma yükseköğretim sisteminin geliştirilmesine büyük katkı sağlaması hedeflenmektedir. Ankette, öğrencilerin eğitim kalitesi, akademik personel, dijitalleşme gibi konularla ilgili çeşitli alanlarda sorular yöneltilmiş, elde edilen sonuçlar ise önemli istatistikler ortaya koymuştur.