Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ordu’da meydana gelen yoğun kar yağışının ardından, sahil bölgeleri ve yaprakların açmaya başladığı alanlarda zirai don riski bulunduğunu ifade etti.
Ordu’da, sahil kesimlerini etkileyen kar yağışları beş gün boyunca aralıklarla sürdü. Kar, gece sıcaklıklarının eksi derecelere düşmesine neden olurken, üreticiler de fındık, Karadeniz Bölgesi’nin temel tarım ürünü açısından endişe duyuyor. Özellikle sahil alanlarında, son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle fındık ağaçlarının yaprakları açmaya başlamışken, yağışların ardından gelen soğuk hava ve sıcaklıkların düşmesiyle birlikte bu don tehlikesi artmış durumda.
Arslan Soydan, konuya ilişkin olarak şunları belirtti: “Bölgemiz üzerindeki kar yağışlarının ardından sıcaklıkların eksilere düştüğünü görmekteyiz. En azından yapraksız yerlerde üreticilerin kontrollerini yapması mümkün. Hava şartlarına bağlı olarak, tarım müdürlükleri ve ziraat odaları da gerekli denetimlerde bulunacak. Şu anda risk devam ediyor; mart ayı yaklaşıyor. Özellikle ilerleyen günlerde yağabilecek daha fazla kar, daha büyük sorunların habercisi olabilir, çünkü her geçen gün yapraklar gelişim gösterecek ve meyve çıkımı da başlayacak. Zirai don olasılığı, asıl tehlikeleri beraberinde getirebilir” dedi.