Kadın doğum uzmanı Prof. Dr. Türkan Gülpınar, vajinismusun kadınlar arasında yaygın bir sorun olduğunu ifade ederek, “Cinsel ilişki esnasında genital bölgeye yapılacak her türlü müdahale, vajinismusu tetikleyebilir” şeklinde bilgi verdi.
Liv Hospital Ankara’da görevli olan Prof. Dr. Gülpınar, vajinismus hakkında açıklamalarda bulundu. Bu durumun, cinsel ilişki veya vajinaya başka bir nesne yerleştirilmeye çalışıldığında ortaya çıkan ağrı olduğunu vurguladı. Vajinismusun, vajina girişindeki kasların aşırı kasılması sonucu meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Gülpınar, “Cinsel ilişki sırasında ya da jinekolojik muayenelerde ağrıya neden olabilir,” dedi.
Prof. Dr. Gülpınar, vajinismusun kaygı ve korku ile ilişkili olduğunu da ekledi. Geçmişte yaşanan olumsuz deneyimlerin, vajinismusun oluşmasında etkili olabileceği bilgisini paylaşan uzman, hastalarda vajinal enfeksiyonlar ve bazı anatomik problemler nedeniyle de bu durumun oluşabileceğini söyledi. Vajinismusun, biyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel unsurların birleşimiyle ortaya çıktığına dikkat çekerek, tedavi sürecinde fiziksel ve psikolojik boyutların birlikte ele alınması gerektiğini kaydetti.
En belirgin semptomun, vajinaya bir nesne (penis, tampon veya medikal alet) girdiğinde oluşan şiddetli ağrı olduğunu belirten Gülpınar, “Ağrı o denli yoğun olabilir ki, hasta bu duruma tepki veremez ve dokunulmasına izin vermez,” dedi. Vajinismusun, ilk cinsel ilişkiden itibaren başlayabileceği gibi, sonradan meydana gelebileceğini ifade etti.
Uzman hekimle görüşmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Gülpınar, “Eğer vajinal bölgeye dokunma esnasında yoğun bir acı hissediyorsanız veya pelvik muayene dahi olamıyorsanız, bu durumu doktorunuzla paylaşmalısınız,” şeklinde konuştu. Belirtiler net bir şekilde aktarıldığında, uzman jinekologların uygun muayenelerle doğru teşhisi koyabileceği belirtildi.
Tedavi sürecinde vajinismusun altında yatan enfeksiyonların veya yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini söyleyen Gülpınar, “Enfeksiyon veya deri rahatsızlıkları varsa bunların tedavisi vajinismus semptomlarını hafifletebilir. Ayrıca, pelvik kasları güçlendiren egzersizler ve fiziksel terapi, tedavi sürecinin kritik bir parçasıdır,” açıklamasında bulundu.
Vajinismus etkilerini azaltacak önerilerde de bulunan Prof. Dr. Gülpınar, “Vajinal östrojen içeren ürünler, özellikle emzirme ve menopoz dönemlerinde faydalı olabilir,” dedi. Menopoz döneminde kadınlara yönelik östrojen tedavisinin, vajinal kuruluk ve kas gerilimini hafifleterek vajinismus üzerindeki etkilerini azalttığını söyledi.