Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Kolorektal Kanser konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla 20-26 Mart tarihleri arasında Menteşe’deki çeşitli noktalarda bilgilendirme stantları kurdu.
Her yıl Mart ayında gerçekleştirilen Kolorektal Kanser farkındalık ayı çerçevesinde, Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği ve Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalları tarafından düzenlediği etkinlikler kapsamında vatandaşları bilgilendirmek için Menteşe’nin yoğun noktalara stantlar yerleştirildi.
Perşembe Pazarı girişi, Kurşunlu Cami Meydanı, Sınırsızlık Meydanı ve Yalçın İnan Parkı’nda açılan stantlarda, halka broşür dağıtımı yapılarak Kolorektal Kanser ve tarama programları hakkında bilgiler aktarıldı.
Doç. Dr. Gülşah Köse, “Türkiye’de en yaygın kanser türlerinden biri kolorektal kanserdir. Sağlık Bakanlığı, bu kanser türü ve tarama programları hakkında farkındalığı artırmak için her yıl farkındalık ayları düzenlemekte. 1-31 Mart, Kolorektal Kanser Farkındalık ayı, bu süreçte Muğla merkezde çeşitli etkinlikler geçekleştirdik. İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki KETEM ile iş birliği yaparak vatandaşlarımıza kolorektal kanserin tanımını, risk faktörlerini ve belirtilerini anlattık. Amaç, Muğla halkında bu konuda farkındalık oluşturup tarama programlarına katılımı artırmaktır. Böylece, tarama testlerinin nerelerde yapıldığı ve ücretsiz hizmet verildiğinin bilincini halkımıza aktarmış olduk. Her yıl Mart ayında bu etkinlikleri sürdüreceğiz” diye konuştu.
Ayrıca, 27 Mart Perşembe günü MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde Kolon Kanseri Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi. Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Media Subaşı Baybuğa’nın açılış konuşmasıyla başlayan sempozyuma, MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Hicret Özkoç, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Gider ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Cüneyt Karakuş gibi değerli katılımcılar iştirak etti.
İki oturum halinde yapılan sempozyumda, Kolorektal Kanserde Etiyoloji ve Risk Faktörleri, Tarama Programları, Radyolojik Tanı ve Evreleme, Cerrahi Tedavi, Onkolojik Tedavi ve Radyoterapi gibi konular ele alındı. Yoğun ilgiyle karşılanan etkinlik, kansere karşı “önlenebilir, tedavi edilebilir, üstesinden gelinebilir” mesajıyla önemli bir farkındalık yarattı.