Güney Kore Anayasa Mahkemesi, sıkıyönetim ilanı nedeniyle azil süreci başlatılan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınmasına dair meclis kararını onayladı. Yoon’un görevine son verilmesiyle birlikte, ülkenin 60 gün içerisinde erken seçime gitmesi öngörülüyor.
Yoon Suk Yeol’un yetkilerinin askıya alınmasına yol açan sıkıyönetim durumu sona ererken, Anayasa Mahkemesi, Yoon hakkında alınan azil kararını 8 yargıcın oy birliğiyle kabul etti. Yoon’un katılmadığı duruşmada Yargıç Moon Hyung-bae, Yoon’un sıkıyönetim yetkisini gereksiz yere kullandığını ve yasal prosedürlere uymadığını belirtti. Yargıç, Yoon’un Ulusal Meclis’e asker göndermesinin siyasi problemlerin başka yollarla çözülebileceği anlamına geldiğini vurguladı.
“Demokrasinin ilkelerini ihlal etti”
Yargıç Moon, Yoon’un sıkıyönetim ilan ederek Ulusal Meclis’in meşruiyetini ihlal ettiğini ifade ederek, Yoon’un görevlerini yerine getirmediğinin altını çizdi. Yoon’un sıkıyönetim uygulamasının halkın siyasi haklarına zarar verdiğini ve hukukun üstünlüğünü ihlal ettiğini belirtti. Moon, bu sürecin anayasal düzen üstündeki olumsuz etkileri ve Yoon’un yasaları ihlal etmesinin sonuçlarının ciddi olduğunu dile getirerek, devlet başkanını görevden almanın Anayasa’yı koruma açısından olumlu bir durum olduğunu ifade etti.
60 gün içinde seçime gidilecek
Uzmanlar, azil kararının onanmasının ardından ülkenin 60 gün içinde erken bir seçim gerçekleştirmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, seçim tarihinin en az 50 gün öncesinden duyurulması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Güney Kore medyası, bu seçimlerin 24 Mayıs ile 3 Haziran arasında yapılmasının planlandığını bildiriyor.
Yoon’un avukatı: “Karar siyasi”
Yoon’un avukatı Yoon Gap-geun ise, kararın ardından yaptığı açıklamada, dava sürecinin yasal ve adil olmadığını savunarak, “Sonuç hukuk açısından anlaşılmaz” dedi. Avukat, kararın tamamen siyasi bir nitelik taşıdığını ifade etti.
Yoon’un partisi PPP: “Karara saygı duyuyoruz”
İktidar partisi olan Halkın Gücü Partisi’nin (PPP) geçici lideri Kwon Young-se, halktan özür dileyerek, Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı gösterdiklerini belirtti. Kwon, yaşanan durumun üzücü olduğunu fakat bu karara alçak gönüllülükle saygı duymalarının demokrasiyi korumak adına gerekli olduğunu ifade etti. Ancak, ana muhalefet olan Demokratik Parti’ye (DP) eleştirilerde bulunarak, onların siyasi baskısını engelleyemedikleri için üzüntü duyduğunu belirtti.
DP kararı sevinçle karşıladı: “Tarihi bir gün”
Ana muhalefet partisi DP’nin sözcüsü Cho Seung-rae, Anayasa Mahkemesi’nin kararını “halk için büyük bir zafer” olarak nitelendirerek, demokrasi adına tarihi bir gün yaşandığını söyledi. Cho, Demokratik Parti’nin halk iradesine daha fazla hizmet edeceğini ve PPP ve Yoon’un destekçilerine karara saygı gösterme çağrısında bulundu.
Azil süreci başlamıştı
Yoon Suk Yeol, 3 Aralık’ta “Muhalefetin devlete karşı faaliyetlerde bulunduğunu” öne sürerek 6 saat süren bir sıkıyönetim uygulamıştı. Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran muhalefet, Yoon’un görevden alınması için azil önergesini sunmuştu. Önergenin kabul edilmesiyle Yoon hakkında azil süreci başlamıştı. Görevden alınan ve 15 Ocak’ta tutuklanan Yoon, azil süreci bitmeden tutuklanan ilk Güney Kore Devlet Başkanı olmuştu.
52 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı
Kendisine yönelik soruşturmanın yasadışı olduğunu savunan Yoon, tutuklama kararının iptalini talep etmişti. Seul Merkez Bölge Mahkemesi, Yoon’un tutukluluğuna itirazını kabul ederek, 52 gün sonra serbest kalmasını sağladı. Yoon’un görevden alınıp alınmayacağına dair nihai kararın Anayasa Mahkemesi tarafından verileceği kamuoyuna yansımıştı. Anayasa Mahkemesi’nin azil kararını onaması durumunda ülke 60 gün içinde erken seçime gidecek; kararın bozulması halinde Yoon’un göreve döneceği belirtilmişti.