Saim Özakalın’dan IPARD III Programı İçin Kritik Uyarı: Eski Yatırımcılar Dezavantajlı Kalabilir!

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakalın, IPARD III programının genişlemesinin mevcut destek alıcılarını olumsuz etkileyebileceğini vurgulayarak, yeni puanlama sisteminin adil rekabet sağlamadığını ifade etti. Yatırım sürecinin iklim koşullarına göre düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakalın, IPARD III

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB yönetim kurulu üyesi Saim Özakalın, IPARD III programı çerçevesindeki puanlama ve takvim taslağının Doğu Anadolu’da kaygı yarattığını ifade etti. Özakalın, “Desteklerin 81 ile yayılması, mevcut yararlanıcılar için dezavantaj oluşturabilir” dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülen IPARD III programının hazırlık aşamasında, desteklerin 81 ilde sağlanmasına yönelik çalışmaların yapıldığını aktaran ETSO Başkanı, “Halen 42 şehir bu desteklerden faydalanırken, yeni taslak 39 ili daha kapsama almayı hedefliyor. Ancak, hazırlık aşamasındaki puanlama sistemine göre, yeni eklenen 39 il için 15 puanlık ek avantaj sağlanmasının planlandığı belirtildi. Bu durum, sınırlı bütçeye sahip çağrılarda, yeni illerin projelerden daha fazla faydalanmasına neden olabilir. Böylece, uzun süredir desteklenen 42 il, rekabet ortamında geri planda kalabilir” şeklinde konuştu.

Özakalın, puanlama dışında takvim taslağının mevsimsel koşullara yeterince öncelik vermediğini de dile getirdi. “2025 için belirlenen başvuru dönemleri, ‘Çiftçilik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme’ alanında Haziran-Temmuz, ‘Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar’ için ise Ağustos-Eylül ayları olarak düzenlenmiştir. Projelerin onay sürecinin yıl sonuna denk gelmesi, özellikle kış mevsiminin erken geldiği ve uzun sürdüğü Doğu Anadolu gibi yerlerde, yatırımların ancak 2026 Nisan’dan itibaren sahaya yansımasına olanak sağlayacak. Bu durum, yatırım sezonunun önemli bir kısmının kaybı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Rekabetin eşitliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Özakalın, yatırımcılar ve bölgesel kalkınma amacındaki kurumların desteklerin ülke genelinde genişletilmesini olumlu karşıladığını, ancak yeni puanlama sisteminin adil bir rekabet ortamı sunmaktan uzak olabileceğini belirtti. Çözüm önerilerini paylaşan Özakalın, şunları belirtti: “Puanlama sisteminde eski ve yeni iller arasında denge sağlayan geçiş modelleri oluşturulmalı. Yatırım takvimi, iklim koşullarının zorlayıcı olduğu bölgeler için esnetilmelidir. Tüm illerin eşit fırsatlar sunduğu, ancak mevcut dezavantajların göz ardı edilmediği, bölgesel gerçekliklere duyarlı bir yaklaşım tercih edilmelidir.”