Tarım Ürünlerinde Pestisit Temizliği: Sağlığınız İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ilaçlarının doğru şekilde kullanılması ve yiyeceklerin iyi yıkanmasının önemine dikkat çekti. 2050’de 10 milyara ulaşacak dünya nüfusuyla birlikte, tarım ürünlerinin güvenli tüketimi için meyve ve sebzelerin temizlenmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ilaçlarının doğru şekilde kullanılması ve

Tarım ilaçları, tarımda oluşabilecek olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla kullanılsa da, bu ürünlerin yanlış tüketilmesi durumunda insan sağlığına zarar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, pestisitlerin bulunduğu gıda maddelerinin mutfakta iyi bir şekilde temizlenerek tüketilmesinin şart olduğunu vurguladı.

2050 yılı itibarıyla dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağı öngörülürken, tarımsal ürünlere olan talep sürekli artış göstermektedir. Artan nüfus ve azalan tarımsal alanlar sebze ve meyve üretiminde farklı yöntemlerin uygulanmasına neden olmaktadır. Tarım ilaçlarının insan sağlığında çeşitli sorunlara neden olabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Devrim Deniz, sebze ve meyvelerin iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi kritik bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Zirai mücadele kapsamında kullanılan bazı kimyasallar bitkileri korumakla birlikte, insanlarda sağlık sorunları da yaratabilir. Kullanılan tarım ilacının türüne, maruz kalma süresine ve maruz kalma şekline bağlı olarak çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabileceğini belirten Uzm. Dr. Devrim Deniz, şunları aktardı: “Tarım ilacı kalıntılarının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin zarar görmesine ve bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Farklı organlarda da sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, mutfakta gıda ürünlerinin tüketiminde bazı kurallara uyulması büyük önem taşımaktadır.”

Meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketiyorsanız, bunları karbonatlı suda bekletmeyi unutmayın diyen Uzm. Dr. Deniz, pestisitlerin dikkatli kullanımının hem üreticiler hem de tüketiciler açısından hayati olduğunu ifade etti. “Bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak şarttır. Organik de olsa, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi gerekir. Taze olarak dalından koparılan bir ürün bile olsa, yıkanması önemlidir. Suda çözünebilen ve sistemik olmayan pestisit kalıntısı için, bitki kabuğunun dışında bulunan kuru baklagillerin suyla durulanması yeterli olabilir. Kabuğuyla yenilen meyve ve sebzeler, öncelikle karbonatlı daha sonra da sirke ile 15 dakika bekletilerek durulanmalı, böylece kalıntılardan arınmak sağlanabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirme yönteminin yanı sıra, hijyen ve pestisitlerden arındırılmış olması büyük bir önem taşımaktadır” şeklinde açıklamalarda bulundu.