Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, 2025 yılı için “Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamı” temasını belirlerken Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) koordinasyonunda, Samsun’da endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı başlatıldı.
Samsun’daki kadın istihdamını arttırmayı ve kadın girişimciliğine destek olmayı hedefleyen bu program, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile OKA’nın iş birliğiyle gerçekleştirilmektedir. “Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü” çerçevesinde hayata geçirilen Endüstriyel Robot Operatörlüğü eğitim programı, OKA’nın yanı sıra Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, TMMOB Makine Mühendisleri Odası ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi’nin iş birliği ile sunuluyor.
Bu eğitim programı, bölgede dijitalleşen endüstriyel alanlarda kadınların istihdamını artırmayı ve bu sektörlerde nitelikli iş gücü olarak yer almalarını sağlamayı amaçlıyor. Eğitimler 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin katılımıyla başladı. Dicle, açılışta yaptığı konuşmada, “Ajansımız aracılığıyla kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeli ile bölgenin sanayi dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Özellikle kadınların sanayi ve yüksek teknoloji alanlarında daha etkin yer alması büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Eğitimlere, Samsun’da mühendislik veya teknikerlik bölümünden eğitim alan ya da mezun olan toplam 25 kadın katılım gösteriyor. Katılımcılara hem teorik hem de uygulamalı detaylı bir eğitim programı sunulmakta. Teorik dersler, OKA’nın merkezi hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Eğitimler toplamda 6 gün sürecek, ardından programlama, Robot Studio, Otomasyon Çözümleri ve Robot Üretimi gibi ileri düzey uygulamalı dersler yapılacak.
Eğitimin ilk gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri ve güvenlik çözümleri gibi konular üzerinde duruldu. İkinci günde ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik MYO’daki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerler, endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri, robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve kontrolü hakkında bilgi edinme fırsatı buldular.