Bursa’nın Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, zirai don olayının Bursa Ovası’nda büyük bir hasara neden olmadığını açıkladı. Bu yıl Bursa’nın önde gelen tarım ürünlerinden biri olan armut üretiminin 100 bin tonu aşmasının beklendiğini belirtti. Gürsu Ovası’nda şeftali ve nektarinde don zararı yaşanmadığını, ancak genel olarak şeftali veriminin yarı yarıya düşüş gösterebileceği belirtiliyor.
Kamil Dönmez, birçok şehirde meyve ağaçlarında ciddi hasar engelleyen zirai don olayı sırasında Bursa Ovası’ndaki sıcaklıkların sıfırın altında eksi 2 dereceye kadar düştüğünü ve bu etkinin yaklaşık 4 saat sürdüğünü ifade etti. Özellikle İznik, Yenişehir, İnegöl ve Orhangazi’de görülen düşük sıcaklık ve hasarın Gürsu Ovası’nda olmadığına dikkat çeken Dönmez, “Burada sıcaklık eksi 1,5 – 2 derece düzeylerinde kalmış ve ciddi bir zarar vermemiştir. Ancak bölgede armut ve şeftali gibi meyvelerde yüzde 90’a varan kayıplar söz konusu,” dedi.
Gürsu, Kestel, Yıldırım ve Osmangazi’nin bazı bölümlerinin bulunduğu Bursa Ovası’nda zirai donun hafif atlatıldığını, fakat genel olarak Bursa’da şeftali ve nektarinin ciddi zarar gördüğünü belirtti. Bursa’nın yıllık meyve üretiminin 100 bin ton civarında olduğunu söyleyen Dönmez, Gürsu’nun bu üretimin 25 bin tonunu karşıladığını dile getirdi. Zirai don nedeniyle Gürsu’daki üretimin 20 bin tona düşmesini beklediklerini, Bursa genelinde ise tahminlerinin 35-40 bin ton civarında olduğunu kaydetti.
Dönmez, Türkiye’nin armut üretiminde Bursa’nın yarısının, Bursa’daki rekoltenin de yarısının Gürsu tarafından karşılandığını hatırlatarak, “Bursa bölgesinde yıllık yaklaşık 250 bin ton armut üretimi yapılıyor. Ancak bu yıl diğer illerdeki zirai don nedeniyle bu rakamın 170-180 bin ton seviyelerine gerileyeceği öngörülüyor,” dedi.
Gürsu’da herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması halinde bu yıl 60 bin ton civarında deveci armudu, 45-50 bin ton kadar da santa maria armudu üretimi beklediklerini ifade eden Dönmez, “Birçok bölgede meyve kayıplarının yüzde 90’a vardığını söyleyebiliriz. Türkiye’nin birçok yerinde Bursa Ovası’nın etkilenme oranı oldukça düşük kaldı. Fakat bu yıl tüketicilerin meyveyi yüksek fiyatlarla alacakları, çiftçilerin ise az ürünle kâr elde edip edemeyecekleri ise zamanla belli olacak,” şeklinde konuştu.