Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, modern hızlı tüketim döneminin bağımlılıkları tetikleyen en önemli unsurlardan biri olduğunu belirtirken, “Bağlantı kuramayan bireyler genellikle bağımlılıklara yönelmektedir” ifadelerini kullandı.
Hızla haz elde etme arzusu taşıyan bireylerin bağımlılıklara yöneldiklerini vurgulayan Hamurcu, “Hızlı tüketim döneminin etkilerinden biri bağımlılıkların artışıdır. Bağımlılıklar haz merkezini sıkça deneyimlettiği için bu konu üzerinde sıkça çalışmalara gereksinim duymaktayız. Kişiler, hazzı daha yoğun yaşamak ve elde edebilmek adına bağımlılıklara yöneliyorlar. Bu durum sadece kumar ile ilgili değil, çeşitli bağımlılık türlerini içeriyor. Tüm bağımlılıklar, hormonlar üzerinde yoğunlaşan haz odaklı deneyimler sunmakta. Bu bağlamda en fazla üzerinde durduğumuz konulardan biri bağımlılığın anlamını derinlemesine irdelemektir. Her zaman şu noktayı vurguluyoruz; bağlantı kuramayan bireyler bağımlılığa sürükleniyor. Sağlıklı iletişim bağları ya da aileleri tarafından anlaşılmadıklarını hisseden kişiler, bu nedenle başka bağımlılıklara yöneliyorlar. Burada maddeyi değil, o maddenin hissettirdiği duyguları almaktadırlar ve işte burada bağımlılık baş göstermektedir. Bu durum oldukça kritik; hangi durum, hangi duygu ya da hangi zaman kesiti bağımlılığa itiyor? Örneğin kumar oynama isteği hangi anlarda ortaya çıkıyor? O durumda başka bir aktiviteyle meşgul olabiliyor muyuz? Öncelikle bunu kontrol altında tutmalıyız. Kumar oynamadan önce, bu davranışın yokluğunda başka neler yapabiliyoruz? Bu konuda gözlem yapmak ve önleyici tedbirler almak oldukça önemlidir” dedi.
Hamurcu, yoksunluk krizleri konusunda destek almanın şart olduğunu vurgularken, “Eğer kumar ya da herhangi bir bağımlılık türünün yerine başka aktiviteler koyabiliyorsak, bu nokta aslında oldukça sağlıklı bir yer olduğunu gösterir. Hepimiz ilgi duyabiliriz, merak edebiliriz ancak bağımlılık olan noktada yoksunlukla karşı karşıya gelindiğinde krize sürüklenme riski bulunmaktadır. Bu aşamada çevreden sosyal destek sağlanabilir. Durumu çevremizdeki insanlarla paylaşmak ve onların destek olmasını istemek faydalı olacaktır. Özellikle kumar bağımlılarında, maddi yardım istenmemesi gerektiğini belirtiyoruz; zira parayı bulduklarında tekrar aynı kaynağa dönüş yapma olasılıkları yükseliyor. Yoksunluk yaşandığında ortaya çıkan tepkilerin tespit edilmesi önemli. Eğer durum ciddi bir hal alıyorsa ve yoksunluk krizleri sırasında kendine ya da başkalarına zarar verme düşünceleri belirmeye başlıyorsa, mutlaka profesyonel bir destek alınması büyük önem taşımaktadır. Çünkü bağımlılık, tek başına aşılması zor bir durum oluşturabilir. Bu kötü bir şey değil, aksine bağımlının yaşadığı hikayeyi birlikte keşfetmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. Bireyler, bunu yalnız başına aşmaya çalıştıklarında bağımlılığın etkilediği maddeye daha fazla bağlanabiliyorlar. Sonuç olarak, ilk aşamada bir kayıp ve hissetme söz konusu olduğunda, mutlaka uzman desteği almak, daha büyük kayıpların önüne geçecektir” dedi.