Eskişehir Diş Sağlığı Hastanesi’nde Yapay Zeka Destekli Radyolojik Proje, 418 Bin Veri ile Yüzde 98 Başarı Elde Etti

Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, “Yapay Zeka ile Radyolojik Görüntü Analizi” projesiyle 1 yılda 418 bin veri girerek yüzde 98 doğruluk oranına ulaştı. Proje, Polonya’nın dikkatini çekti ve TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, sistemin sağlıkta önemli bir yenilik olduğunu açıkladı.

Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, "Yapay Zeka ile Radyolojik

Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde gerçekleştirilen “Yapay Zeka İle Radyolojik Görüntü Analizi” projesi, bir yıl içerisinde 418 bin veri ile başarıyla çalışarak, doğruluk oranını yüzde 98 seviyesine yükseltti. Polonya’nın dikkatini çeken bu sistem, hastaların panoramik diş röntgenleri yüklendiğinde, yapay zeka destekli bir sistem sayesinde hastaların dişlerindeki problemleri hızlı bir biçimde belirleyip, doktorlara anında aktarabiliyor.

Geçtiğimiz yıl Eskişehir Osmangazi Üniversitesi hocaları tarafından hazırlanan bu yenilikçi proje, hastanede uygulamaya konularak, ülke sağlık sisteminde önemli bir adım attı. Geçmişte yüzde 95 doğruluk oranı ile hizmet veren sistem, bir yıllık süreçte elde edilen verilerle bu oranı önemli bir gelişme ile artırmayı başardı.

Bugün gerçekleştirilen sunumda, Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Protetik Dr. Dt. Aslı Akın Canko, projeye dair detayları paylaştı. Etkinliğe, TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici ve hastanede görevli diş hekimleri katıldı.

Dr. Kadir Gördeli, sunumunda, Türkiye’nin bu alanda öncü olduğunu ve Polonya’nın Türkiye’deki çalışmaları dikkatle izlediğini belirtti. 418 bin verinin sisteme girmesi ve elde edilen yüksek başarı oranının sağlık alanında yapay zeka uygulamalarının ne denli önemli olduğunu gözler önüne serdiğini vurguladı.

Fatih Dönmez ise, Eskişehir’in bu projeyi hayata geçiren ilk şehir olmasının gurur verici olduğunu ifade ederek, bu tür sistemlerin yaygınlaşmasının, sağlık hizmetlerinde etkili ve hızlı sonuçlar elde edilmesine olanak tanıyacağına dikkat çekti. Ayrıca, bu verilerin anonim hale getirilerek, sağlık teknolojilerinin gelişimine katkıda bulunulması gerektiğini savundu. Yapay zeka sistemleri için güvenilir veri sağlanmasının önemine dikkat çekerken, mevcut yüksek başarı oranının zamanla daha da artacağını belirtti.