Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye’nin bu yatırımlardan daha fazla pay alması gereklidir. Bu kapsamda, Türkiye’nin güçlü üretim altyapısı, yenilikçi teknoloji ortamı ve Asya ile Avrupa arasında stratejik bir lojistik merkez olması Japon yatırımcılar açısından önemli fırsatlar sunmaktadır” şeklinde ifade etti.
Bakan Bolat, Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen ‘Osaka-Kansai 2025 Dünya Exposu’ etkinliğine katıldı. Türkiye Pavilyonu Milli Günü programında konuşan Bolat, Japonya-Türkiye ikili yatırım ve ticaret ilişkilerine ile EXPO 2025’in Türkiye için taşıdığı önem hakkında bilgi verdi.
Bolat, Expo organizasyonlarını, ilerlemeyi teşvik eden, ülkeler arasında iş birliklerini güçlendiren ve bilgi paylaşımını artıran uluslararası platformlar olarak önemsediklerini belirtti.
“Japonya, Türkiye’nin Asya-Pasifik bölgesindeki en önemli ticaret ve yatırım partneridir” diyen Bolat, iki ülke arasındaki ilişkilerin yalnızca resmi belgelerle değil, yürekten kurulan dostluk bağlarıyla da geliştiğini ifade etti. “Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk tarihi kökün yanı sıra günümüzde çok yönlü bir iş birliğine dönüşmüştür. Ekonomik alandaki iş birliği, karşılıklı güven ve istikrar temelinde devam etmektedir. Şu anda Japonya, Türkiye’nin Asya-Pasifik bölgesindeki en önde gelen ticaret ve yatırım partneridir” dedi. 2014’te 3,8 milyar dolar olan dış ticaretin, 2024’te 5,4 milyar dolara yükselebileceğini vurgulayan Bolat, Türkiye’deki 275 Japon şirketinin 3,1 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptığını ve bu miktarın çeşitli sektörlerde önemli projelere dönüştüğünü aktardı.
Bolat, Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusunun, stratejik konumunun, gelişmiş sanayi altyapısının ve kalifiye iş gücünün Japon yatırımcılar için cazip bir üretim ve dağıtım alanı oluşturduğunu belirtti. Ancak, Japonya’nın yurtdışındaki doğrudan yatırımlarının toplam 2 trilyon doları geçtiğini belirten Bolat, Türkiye’nin bu pastadan daha büyük bir pay almasının gerekliliğini vurguladı ve ülkedeki güçlü üretim altyapısının, yenilikçi teknoloji ağının ve uluslararası lojistik avantajlarının Japon yatırımcılar için büyük fırsatlar sunduğunu dile getirdi.
Bolat, Japon birlikleriyle Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da yürütülen başarılı müteahhitlik projelerinin iki ülke arasındaki iş birliklerinin küresel değer yaratma örneklerinden biri olduğunu açıkladı. “Türkiye ile Japonya arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini daha da ileriye taşımak için büyük bir potansiyel mevcut” dedi.
Bolat, Türkiye’nin ‘Osaka-Kansai Japonya 2025 Dünya Exposu’nda “Medeniyetlerin Altın Çağı” temasıyla yer aldığını, pavilyonun Anadolu’nun binlerce yıllık kültürünü modern bir anlayışla birleştirdiğini belirtti. Bu pavilion, tarih ve geleceğe dair umudu yansıtan bir deneyim sunmayı hedefliyor. “Pavilyon, Expo’nun tematik alanında ‘Hayatları Bağlamak’ çerçevesinde konumlandırıldı. Anadolu, tarihte olduğu gibi bugün de kültürlerin kesişim noktası, doğu ile batıyı birleştiren bir medeniyet köprüsüdür” şeklinde açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023’de ilan ettiği ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunun, pavilyon için ilham kaynağı olduğunu belirten Bolat, bu vizyonun Türkiye’nin çeşitli alanlarda kalkınmasını hedeflediğini ifade etti. Bu hedefler doğrultusunda ziyaretçilere, dijital teknolojilerden sürdürülebilir çözümlere kadar pek çok konuda sunumlar yapılmaktadır. “Osaka-Kansai 2025 Dünya Exposu, Türkiye Yüzyılı vizyonunun tanıtılacağı ilk uluslararası platform olarak değerlendiriliyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Program, Bakan Bolat’ın konuşmasının ardından Türk kültürüne ait gösteriler ve video sunumlarıyla devam etti. Bolat, etkinliğin sonunda Türkiye pavilyonunu ziyaret ederek kurdele kesimi gerçekleştirdi ve tanıtımları inceledi.