Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin başkanlığını yürüten Bedri Girit, bu yıl Türkiye’nin sofralık yumurta ihracatında 200 milyon dolar, damızlık yumurta ihracatında ise 300 milyon dolarlık hedefler belirlediğini ifade etti. Girit, Türkiye’nin geçmişte ihracatta Hollanda’nın ardından ikinci sıraya yükselme potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.
Girit, ülke genelinde yılda yaklaşık 22 milyar adet yumurta üretildiğini ve Türkiye’nin dünya sıralamasında ilk 10 içerisinde yer aldığını vurguladı. Yıllık 4 milyar yumurtanın ihraç edildiğini belirten Girit, sofralık ve damızlık yumurtalar için büyük bir potansiyel olduğunu belirtti. Ayrıca, yumurta ürünleri ihracatının ise istenen seviyede gelişmediğini ifade ederek, “2025 yılı itibarıyla sofralık için 200 milyon ve damızlık için 300 milyon dolarlık ihracat hedefimiz var. Türkiye, yumurta sektöründe dünya çapında önemli bir aktör” dedi.
İç piyasa ile ihracat dinamiklerinin birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken Girit, iç piyasada mümkün olan her türlü politikanın uygulanabileceğini ancak uluslararası ticaretin buna müsaade etmeyeceğini dile getirdi. Yumurtada fon kesintisini “kibarca yasak” olarak tanımlayan Girit, bu durumun konteyner başına 30 bin dolar kazanç sağlayan bir yumurtacı için ciddi bir değişim yaratacağını kaydetti. Türkiye’de kişi başına yıllık 220 yumurta tüketimi olduğunu belirten Girit, Ramazan ayındaki fiyat artışının iç piyasadaki kayıplarla karşılaştırıldığında oldukça fark edilir boyutta olduğunu ifade etti.
Her Ramazan’da fiyatların yükseldiğine dikkat çeken Girit, bu durumun kısa süre içinde normale döndüğünü belirtti. Şu anda yumurta fiyatlarında genel bir düşüş yaşandığını söyleyen Girit, bu nedenle de ihracata yönelik fon kararlarının acilen gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Damızlık yumurta ihracatında 300 milyon dolara ulaşmanın söz konusu olduğunu hatırlatan Girit, Türkiye’nin yumurta üretimi yüksek olan bir ülke olduğuna dikkat çekti. Yumurtayı ihraç eden bir ülke olarak, 52 ülkeye kadar yumurta sattıklarını belirten Girit, kanatlı hayvan sektöründe toplamda 1 milyar doları aşan bir ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Ticaret Bakanlığı’nın mart ayında uyguladığı fon kesintisini de eleştiren Girit, bu durumun ihracata olumsuz etki ettiğini belirtti.