Denizli Jandarması’ndan Motosiklet Kazalarını Azaltmak İçin ‘Bir Kural, Bir Ömür’ Projesi Uygulanıyor

Denizli İl Jandarma Komutanlığı, son 5 yılda motosiklet kazalarının artışına dikkat çekmek için “Bir Kural, Bir Ömür” denetimleri başlattı. 28 ölüm ve 817 yaralanma meydana gelen 657 kaza sonrası, eğitim faaliyetleri ve sıkı denetimlerle güvenli sürüş bilinçlendirilmeye çalışılıyor.

Denizli İl Jandarma Komutanlığı, son 5 yılda motosiklet kazalarının artışına

Denizli İl Jandarma Komutanlığı, son beş yıl içinde 28 kişinin ölümüne neden olan toplamda 657 motosiklet kazasını önlemek amacıyla “Bir Kural, Bir Ömür” adlı denetim programını başlattı.

Yaklaşık 5 yıl içerisinde Denizli ilinde motosikletlerin karıştığı 657 trafik kazası gerçekleşti. Bu kazalarda, 11 kişi olay yerinde ve 17 kişi hastanede olmak üzere toplam 28 kişi yaşamını yitirirken, 817 kişi de yaralandı.

Denizli’de motosiklet sayısının 2020’de 72 bin 212’de iken, bu sayının 2025 yılında 128 bin 071’e yükselmesi bekleniyor; beş yıl içinde tescilli motosiklet sayısında 55 bin 859 artış yaşandı. Ayrıca, bu beş yıl içerisinde tescil edilen motosikletlerin yaklaşık yüzde 44’ünü oluşturan 24 bin 687 motosikletin, yalnızca geçen yıl tescil edildiği dikkat çekti.

Kazaların ve sonuçlarının azaltılması amacıyla Denizli Valiliği’nin onayı ile “Bir Kural, Bir Ömür” projesi uygulanmaya başlandı. Bu çerçevede, öğrencilere ve vatandaşlara yönelik güvenli sürüş ile trafik bilgilendirme eğitimleri düzenlendi ve trafik denetimleri artırıldı.

Proje doğrultusunda Denizli İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, sürücüler ve yolcuların baş bölgelerinin sert yüzeylere çarpmasını engelleyerek hayatta kalma şansını yüzde 69 oranında artıran kask kullanımı, görünürlük sağlayan yelek giyilmesi gibi hususlar kontrol edildi. Ayrıca, sürücü belgeleri ve motosikletlerin tescil durumu da denetim altına alındı.