Afşin'de Ters Laleler Açtı

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde, baharın gelmesiyle birlikte ters laleler çiçek açtı. Binboğa Dağları eteklerinde kayalık alanların arasında yer alan bu nadide çiçekler, doğaseverlere görsel bir şölen sunuyor. Ancak yetkililerden önemli bir uyarı geldi: Ters lalelerin koparılması yasak.

Canlı Renkler ve Doğal Zenginlik

Her yıl nisan ayının ilk haftasında açmaya başlayan ters laleler, ay sonunda çiçeklerini döküyor. Sarıdan turuncuya ve kırmızıya uzanan canlı renk tonlarıyla dikkat çeken bu çiçekler, parlak yeşil yaprak demeti ile doğada kolayca fark ediliyor. Bölgeye özgü endemik türler arasında yer alan ters laleler, korunması gereken doğal zenginlikler arasında sayılıyor.

Doğa Fotoğrafçılarının İlgi Odağı

Doğa fotoğrafçısı Mehmet Gören, ters laleleri görüntülemek için her yıl Afşin'e geldiklerini belirterek, “Bu çiçekler kısa süreliğine açıyor ve etkileyici bir görüntü oluşturuyor. Ancak koparılmaması gerekiyor. Bulunduğu yerde güzel ve korunması şart” dedi.

Fotoğraf sanatçısı Yasin Mortaş ise ters lalelerin halk arasında “ağlayan gelin” olarak bilindiğini ifade ederek, “Bu çiçek başı eğik duruşuyla dikkat çeker. Utangaç bir görüntüsü vardır. Genellikle kuytu ve sakin alanlarda yetişir. Baharla birlikte açar ancak hüzünlü bir görüntüye sahiptir. Bu yüzden 'ağlayan gelin' olarak anılır” diye konuştu.

Cezalar ve Koruma Önlemleri

Yetkililer, ters lalelerin koparılmasının yasak olduğunu hatırlatarak, bu endemik bitkiye zarar verenlere yaklaşık 700 bin TL'ye varan idari para cezası uygulanacağını vurguladı. Doğal güzelliği ile dikkat çeken ters laleler, hem bölge turizmine katkı sağlıyor hem de doğanın korunmasının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak: Haber Kenti // Haber Servisi