Almanya’da bulunan Hataylı bir depremzede aile, evlerine yapılan baskın sonucu sınır dışı edilmek istendi. Hamburg’un hemen yakınındaki Pinneberg kasabasına bir buçuk yıl önce depremzedeler için sağlanan özel izinle gelen Arol ailesi, sabah saatlerinde polis tarafından evlerinde gözaltına alındı. Beş kişilik aile, avukatlarının müdahalesiyle uçaktan indirildi. Mahkeme, aile üyelerinin 19 Mart’a kadar Almanya’yı terk etmelerini talep etti.
Aykut Arol, 48 yaşında ve üç çocuk babası olan Arol, 6 Şubat depreminin ardından Türkiye’de 3-4 ay boyunca hayır kurumlarının sağladığı evlerde kaldıklarını dile getirdi. Almanya’ya Eylül 2023’te, kayınbiraderlerinin yardımıyla geldiğini belirten Arol, burada bir süre akrabalarıyla yaşadıktan sonra ev bulduklarını, ancak çalışma izni almak için zorluklarla karşılaştıklarını ifade etti.
Eşinin 11 ay sonra çalışma izni alabildiğini ifade eden Arol, gerekli belgeleri verdikleri halde zorluklarla karşılaştıklarını aktardı. Aykut Arol, yabancılar polisinden aldıkları bir kağıt ile ülkeden çıkarılma tehdidiyle karşılaştıklarını, avukatları aracılığıyla itirazda bulunduklarını kaydetti. 14 Şubat sabahı polisin evlerine yaptığı baskında, tüm eşyalarına el konulduğunu ve kendilerini Hamburg Havalimanı’na götürüldüğünü anlattı. Havalimanında Türkçe tercüman verilmediğini, Almancayı öğrendikleri kadarıyla kendilerini ifade etmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Arol, havalimanında maruz kaldıkları durumu ifade ederek, nüfus cüzdanlarına, ehliyetlerine el konulduğunu belirtti. Avukatları sayesinde mahkeme kararı almayı başardıklarını söyleyen Arol, buna rağmen 19 Mart’a kadar Almanya’dan ayrılma zorunluluğunun kendilerine tebliğ edildiğini aktardı.
Deprem gününü pek acı bir şekilde hatırlayan Arol, evlerinin yıkıldığını ve o gün büyük kayıplar verdiklerini vurguladı. Almanya’da kazandıklarının sadece temel ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Arol, Türkiye’de hiçbir varlıkları kalmadığını dile getirdi.
Üç çocuk annesi Gülsüm Arol, burada kalamayacaklarını ve maddi destek beklediklerini söyledi. Almanya’nın yaşam standartlarının zorlukları hakkında bilgi veren Arol, karı koca çalışmadıkları takdirde aç kalabileceklerini ifade etti. Aile üyelerinden 13 yaşındaki Berk Arol da, Almanya’da dil öğrenmesine rağmen arkadaş edinmede zorlandığını, Hatay’da eğitim almak istediğini belirtti.