Amasya'daki Çöp Döküm Alanında Yangın Süreci Devam Ediyor
Amasya'da 19 Temmuz'da başlayan yangın, katı atık bertaraf tesisinin çöp döküm sahasında içten içe sürüyor. Yangına müdahale eden ekipler, alevleri günler sonra kontrol altına almasına rağmen, alandaki içten yanma süreci 3 haftadır devam ediyor.
Dumanlar Uzak Mesafeden Görülüyor
Amasya Katı Atık Bertaraf Tesisleri Birliği'ne (AKAB) ait 30 dönümlük alanda yangın sonrası yükselen dumanlar, rüzgarın etkisiyle kent merkezine kadar ulaşmış durumda. Kontrol altına alınan alevlerin ardından, alana 2 bin kamyon dolusu toprak dökülerek alevlerin önüne geçilmeye çalışıldı. Alanda, gaz birikimini önlemek amacıyla 4'er metrelik delikli borular yerleştirildi.
Bakanlık Cezayı Kestikten Sonra Durum Kötüleştim
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Amasya Belediyesi tarafından işletilen tesiste yaptığı incelemeler sonucunda, çevre izin ve lisans belgesi olmadan faaliyet gösterildiğini tespit etti ve 2 milyon 346 bin TL idari para cezası uyguladı.
Yerel Yöneticiler ve Halkın Tepkisi
Yangının halk sağlığına olumsuz etkileri hakkında konuşan AK Parti Amasya Belediyesi Meclis Üyesi Tolga Güven, “Yangın Amasyalıların zehir solumasına sebep oldu” dedi. Çevre kirliliği nedeniyle sağlık sorunlarının artabileceğine dikkat çekti.
Yerel Halkın Şikayetleri
Yangın sonrası etkilerini yaşayan vatandaşlar, kötü kokular ve sağlık sorunları ile ilgili şikayetlerini artırdı. Tuncay Temiz, “Kapkara duman ve berbat kokuyu yaklaşık 2 hafta boyunca çektik. İnşallah bir daha olmaz” şeklinde konuştu.





