Deprem Sonrası Seferberlik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya Diplomasi Forumu 2026'da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iklim değişikliği, afet yönetimi ve yeniden inşa konularındaki tecrübelerini uluslararası alanda paylaşma kararlılığını vurguladı. 6 Şubat depremleri sonrası başlatılan konut seferberliği ve Sıfır Atık Projesi ile Türkiye, karşı karşıya olduğu küresel krizler karşısında kendi kendine yeterli bir ülke olma hedefini benimsedi.

Uygulama Önceliği

Bakan Kurum, yeni kararların yanı sıra uygulama ve icraatın önemine dikkat çekerek, COP31'in geleceğin COP'u olduğunu belirtti. Antalya'nın yaşadığı yangın felaketi sonrası hızlı müdahale ile zararların telafi edildiğini ifade eden Kurum, iklim değişikliğinin etkilerine karşı eyleme geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Rekor Konut Üretimi

6 Şubat'ta meydana gelen deprem sonrası, Türkiye'nin iki yıl içinde kayda değer bir seferberlik gösterdiğini belirten Bakan Kurum, 11 ilde 3 bin 481 şantiyede saatte 23 bin 550 konut üretildiğini açıkladı. Tüm bu konutların depreme dirençli ve enerji verimliliği yüksek yapılar olarak inşa edildiğini ifade etti.

Küresel Seferberlik Hazırlığı

Filistin, Suriye, İran, Ukrayna ve Rusya'daki savaşların ardından yeniden inşa süreçlerinin önemine vurgu yapan Kurum, Türkiye'nin sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi diğer ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu belirtti. Bu bağlamda, afetlerin etkilerini azaltmak için ilgili ülkelerle iş birliği içinde çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Sıfır Atık Projesi

Bakan Kurum, 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi'ni büyütme hedefinde olduklarını belirtti. Her sektörü kapsayan bu projeyle, çevre bilincinin topluma yerleştirilmesi gerektiğini ifade eden Kurum, kaynakların sınırlı olduğunu hatırlattı.

Kaynak: Haber Kenti // Haber Servisi