Denizli'de Mehter Tartışması

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, CHP'lilerin Gaziantep'te tartışma yaratan 'mehter' protestosunun bir benzeri yaşandı. Eğitimciler, çocukların gösterisi sırasında mehter marşını kapattıran okul idaresine karşı çıktı.

23 Nisan Kutlamaları

Gaziantep'teki 23 Nisan kutlamalarında CHP Gaziantep İl Başkanı Vakkas Acar ve ekibinin, çocuk mehteran takımına sırtını dönmesi büyük bir tepki almıştı. Şimdi benzer bir durum, Pamukkale'de Zübeyde Hanım Anaokulu'nda yaşandı. Bu okulda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen mehter gösterisi, okul yönetimi tarafından uygun bulunmadı ve programdan çıkarılmak istendi. Ancak yapılan görüşmeler sonucunda öğrenciler gösteriyi gerçekleştirdi.

Öğrencilerin Tepkisi

Gösteri devam ederken, müzik sisteminin başında bulunan bir kadın öğretmen, gösteriye müdahale ederek müziği kesti. Müzik kesilmesine rağmen öğrenciler, duruşlarını bozmadan mehter gösterisini tamamladı. Eğitimciler, bu durumun öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirterek, mehter gösterisini engelleyen okul idaresi ve öğretmene tepki gösterdi.

Eğitim-Bir Sen'den Açıklama

Eğitim-Bir Sen Denizli 1 No'lu Şube Başkanı Feyzullah Öselmiş, mehterin Türk tarihinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Öselmiş, yaşanan olayın ardından okul idaresi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştüklerini belirtti. Bu tür etkinliklerin çocuklara milli bilinç kazandırma açısından önemli olduğunu ifade eden Öselmiş, “23 Nisan gibi anlamlı bir günde, tarihimizin sembollerinden biri olan mehter gösterisinin engellenmesi kabul edilemez” dedi. Ayrıca, okulda görev yapan bir öğretmenin ibadet süresine yönelik sınırlama getirdiği yönündeki iddiaların da kendilerini üzüntüye sevk ettiğini sözlerine ekledi. Eğitim-Bir Sen, gençlerin milli ve manevi değerlerine bağlı olarak yetişmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarını ve sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını talep ettiklerini açıkladı.

Kaynak: Haber Kenti // Haber Servisi