Lionel Messi ile Cristiano Ronaldo arasındaki yıllardır süren rekabet, bu kez futbol sahalarının dışına taşındı. Sosyal medyada Messi’nin İsrail tarafından desteklendiği, FIFA’nın bu nedenle Arjantinli yıldızı koruduğu ve Ronaldo’nun açık biçimde Filistin’in yanında yer aldığı yönünde çok sayıda paylaşım yapıldı.

Ancak söz konusu iddialar incelendiğinde, gerçek olayların bağlamından koparıldığı, bazı fotoğrafların dijital olarak değiştirildiği ve yapay zekâyla hazırlanmış videoların kullanıldığı görülüyor. Messi’nin “Siyonist olduğunu açıkladığına” veya FIFA’nın siyasi bağlantılar nedeniyle kendisini kayırdığına dair güvenilir bir kanıt bulunmuyor.

Messi’nin İsrail bayrağı tuttuğu fotoğraf gerçek mi?

Sosyal medyada en fazla paylaşılan görüntülerden birinde Messi’nin İsrail bayrağı tuttuğu görülüyor. Ancak Reuters’ın yaptığı inceleme, bu fotoğrafın dijital olarak değiştirildiğini ortaya koydu.

Orijinal karede Messi, spor ürünleri satan bir şirketin siyah renkli tanıtım panosunu tutuyor. İsrail bayrağı daha sonra fotoğrafa eklenerek görüntü, Messi’nin Instagram hesabından paylaşılmış gibi gösterildi. Messi’nin resmî sosyal medya hesaplarında böyle bir paylaşım bulunmadı.

Benzer şekilde Messi’nin Filistin bayrağı tuttuğu bazı görüntülerin de düzenlenmiş olduğu belirlendi. Bu nedenle sosyal medyada dolaşan bayraklı fotoğrafların hiçbiri tek başına futbolcunun siyasi görüşünün kanıtı olarak kabul edilemiyor.

Messi’nin İsrail Bayrağı Tuttuğu Fotoğraf Gerçek Mi

Ağlama Duvarı fotoğrafının hikâyesi farklı çıktı

Messi’nin Kudüs’teki Ağlama Duvarı önünde çekilen fotoğrafı ise gerçek. Ancak görüntü, sosyal medyada anlatıldığı gibi Messi’nin gerçekleştirdiği kişisel veya siyasi bir ziyaret sırasında çekilmedi.

Barcelona, Ağustos 2013’te İsrail ve Filistin topraklarını kapsayan bir “Barış Turu” düzenledi. Kulüp kafilesi ilk olarak Batı Şeria’ya giderek Filistinli yetkililer ve çocuklarla buluştu. Ardından İsrail’e geçen futbolcular Ağlama Duvarı’nı ziyaret etti; dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Messi’nin fotoğrafı da Barcelona takımının katıldığı bu program sırasında çekildi.

Dolayısıyla gerçek olan fotoğraf, Messi’nin tek başına İsrail’e destek açıklaması yaptığı anlamına gelmiyor. Aynı turun Filistin ayağında Messi ve diğer Barcelona oyuncuları Filistinli çocuklarla da bir araya geldi.

Messi-3

Messi Gazze için paylaşım yapmıştı

Messi, 2014 yılında yaralı bir Filistinli çocuğun fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşarak çatışmalardan etkilenen çocuklara dikkat çekmişti. UNICEF iyi niyet elçisi olan futbolcu, bölgedeki şiddetin çocuklara zarar vermesinin kabul edilemez olduğunu belirten bir mesaj yayımlamıştı.

Bu paylaşım da Messi’nin yıllardır İsrail-Filistin meselesinde kendisine yakıştırılan kesin ve tek taraflı siyasi kimlikten daha temkinli bir tutum sergilediğini gösteriyor.

Messi İsrail’e 1,5 milyon dolar bağışladı mı?

Messi’nin İsrail’e 1,5 milyon dolar bağış yaptığı, Netanyahu’nun seçim kampanyasını desteklediği veya “Ben Siyonistim” şeklinde açıklama yaptığı yönündeki iddiaları doğrulayan güvenilir bir kayıt bulunmuyor.

Sosyal medya paylaşımlarının büyük bölümü herhangi bir resmî açıklamaya, banka kaydına veya Messi’nin doğrulanmış hesaplarından yapılmış bir paylaşıma dayanmıyor. Bu iddialar, yıllardır farklı görsellerle yeniden dolaşıma sokulan internet söylentileri arasında yer alıyor.

Ronaldo’nun Filistin’e yaptığı bağış gerçek mi?

Cristiano Ronaldo hakkında en fazla paylaşılan iddialardan biri, yıldız futbolcunun Ramazan ayında Filistinlilere 1,5 milyon avro bağışladığı yönünde.

Associated Press’in doğrulama çalışmasında Ronaldo’nun temsilcisi Gestifute Media, bu haberin doğru olmadığını açıkladı. Bağış iddiasının güvenilir bir kurum veya doğrulanabilir belgeye dayanmadığı belirlendi.

Ronaldo’nun Altın Ayakkabı ödüllerinden birini satarak gelirini Filistin’e gönderdiği iddiası da yıllardır paylaşılıyor. Ancak bu konuda Ronaldo’dan veya temsilcilerinden yapılmış doğrulanmış bir açıklama bulunmuyor.

“Filistin’i seviyorum” videosu yapay zekâyla hazırlanmış

Ronaldo’nun “Filistin’i seviyorum ve Filistin halkının yanındayım” dediği video da gerçek değil. Reuters’ın ulaştığı uzmanlar, görüntüde yapay zekâ yardımıyla ses ve dudak hareketlerinin değiştirildiğini tespit etti.

Videonun orijinalinde Ronaldo, takımının kazandığı bir karşılaşma ve Suriye hakkında sorulan sorulara cevap veriyor. Filistin’e ilişkin sözler daha sonra görüntüye eklenmiş. Reuters ayrıca Ronaldo’nun İsrail-Hamas savaşıyla ilgili doğrulanmış açık bir açıklamasına ulaşılmadığını bildirdi.

Ronaldo-1

Ronaldo’nun İsrail şirketiyle reklam anlaşması gerçek

Ronaldo’nun İsrail bağlantılı hiçbir çalışmasının olmadığı iddiası da gerçeği yansıtmıyor. Portekizli futbolcu, 2016 yılında İsrail merkezli telekomünikasyon şirketi HOT’un reklamında rol aldı.

Ronaldo, kampanyayı kendi sosyal medya hesabından da duyurdu. Reklamda şirketin internet hızı, “Ronaldo’dan daha hızlı” sloganıyla tanıtıldı. Bu ticari iş birliği o dönemde Filistin yanlısı bazı sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti.

Messi-2

Messi ve Ronaldo hakkındaki iddialarda gerçek ne?

Ortaya çıkan tablo, iki futbolcu hakkında sosyal medyada oluşturulan keskin siyasi kimliklerin güvenilir kanıtlara dayanmadığını gösteriyor.

Messi’nin İsrail bayrağı tuttuğu fotoğraf değiştirilmiş olsa da İsrail merkezli bazı şirketlerle ticari ilişkileri ve Barcelona ile gerçekleştirdiği İsrail ziyareti bulunuyor. Aynı ziyarette Filistin’e de giden Messi, daha sonra Gazze’de yaralanan çocuklarla ilgili mesaj paylaşmıştı.

Ronaldo’nun Filistin’e milyonlarca avro bağışladığı ve açık destek açıklaması yaptığı iddiaları doğrulanmadı. Buna karşılık İsrailli bir şirketin reklamında yer aldığı biliniyor.

Bu nedenle “Messi İsrail yanlısı, Ronaldo ise kesin olarak Filistin destekçisi” şeklindeki paylaşımlar gerçeği bütünüyle yansıtmıyor. Fotoğraf, reklam veya kulüp ziyareti gibi tek bir olay üzerinden iki futbolcunun siyasi görüşlerine ilişkin kesin hüküm vermek mümkün görünmüyor.