Oruç'tan İşçilerin Hakları İçin Uyarı
DEM Parti Genel Başkanı Tulay Hatımoğulları Oruç, “İşçilerin haklarını gasp eden Yıldızlar Holding'e bir uyarıyı da biz buradan bir kez daha yapıyoruz. Amasız, fakatsız, eksiksiz ve zaman geçirmeden işçilerin haklarını tanıyın” dedi. Oruç, TBMM'de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, gözaltı ve operasyon furyasına dikkat çekerek, dün Kazancı Yokuşu'nda 1977 1 Mayıs'ında katledilenleri anmak için gidenlerin gözaltına alındığını ifade etti.
Oruç, “Bugün bizler barışı konuştuğumuz bu süreçte, Türkiye'nin demokratikleşmesinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyoruz. Ancak hala klasik bir biçimde baskıların devam ediyor olması kabul edilemez” dedi. İş kazaları ile ilgili de konuşan Oruç, bunların iş cinayeti olduğunu belirterek, patronların işçilerin temel yasal haklarını yok saydığını söyledi. “Bakın, sadece geçen yıldan bugüne kadar en az 2 bin 500 yüz eve karanlık haber gitti” diyen Oruç, 74 yaşındaki işçi Ökkeş Erol'un Tekirdağ Malkara'da yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
Oruç, Doruk Madencilik'teki işçilerin eylemde olduğunu hatırlatarak, “Açlık grevinde olan işçiler bugün 9. günündeler. Çalışma Bakanlığı, maaşların bir kısmının ödendiğini söylese de bu ödenen miktar son derece cüzi” dedi. İşçilerin direnişlerinin devam ettiğini ifade eden Oruç, işçilerin haklarını almak için mücadele ettiklerini söyledi. “Gözaltına alınan işçiler, haklarını savunmak için alana çıkanlardır. İşçilerin haklarını gasp eden Yıldızlar Holding'e bir kez daha uyarıyoruz” şeklinde konuştu.
Oruç, Gülistan Doku dosyasının yeniden açılmasının önemine de değinerek, “Faili meçhul davaların üzerine gidilmeli ve adalet sağlanmalı” dedi. 27 Şubat'ta Abdullah Öcalan'ın yaptığı açıklamalara da atıfta bulunan Oruç, bunun Türkiye için tarihi bir eşik olduğunu belirtti. Oruç, çatışma çözümlerinin geçmişte atılan adımlarla karşılaştırıldığında önemli bir ilerleme kaydedildiğini ifade etti.





