Samsun'da tüketici şikayetleri ve ticari denetimlere dair önemli veriler gün yüzüne çıktı. 2025 yılında Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvuruların toplam değeri yaklaşık 199 milyon TL'ye ulaşırken, en fazla şikayetin ayakkabı ürünlerine yönelik olması dikkat çekti. Bu konuda, Samsun Valiliği'nde ticari hayatın düzenlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar masaya yatırıldı.

“Tüketiciyi Koruma Haftası” etkinlikleri çerçevesinde, Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu, 1 No'lu İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Uğur Gezer, 2 No'lu İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Sinan Kurudağ ile diğer heyet üyeleri, Samsun Valisi Orhan Tavlı'yı ziyaret ederek yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdiler. Görüşmede, tüketici hakları alanında yapılan çalışmalar ve başvuru istatistikleri değerlendirildi.

Açıklanan verilere göre, 2025 yılı içerisinde toplam 15 bin 130 uyuşmazlık karara bağlanırken, başvuruların parasal değeri 199 milyon TL civarındaydı. Hizmet ve ürün bazında incelemede, en fazla başvurunun ayakkabı ürünlerine ilişkin olduğu ve bu başvuruların toplamın yüzde 16,77'sini oluşturduğu belirtildi. Sektörel dağılımda ise başvuruların yüzde 59,03'ünün perakende ticaret alanında yoğunlaştığı, 9 bin 220 başvurunun bu sektörden geldiği aktarıldı. Başvuruların 7 bin 393'ü tüketici lehine sonuçlanırken, 505 başvuru hakkında görevsizlik kararı verildi.

Diğer yandan, Ticaret İl Müdürlüğü tarafından il genelinde yürütülen çalışmaların gündeme alındığı toplantı, Vali Orhan Tavlı'nın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, fiyat etiketi ve haksız fiyat artışı denetimleri, elektronik ticaret faaliyetleri, şirket genel kurulları, esnaf ve sanatkârlar ile kooperatiflere yönelik çalışmalar, hal, emlak ve ikinci el otomotiv sektörüne ilişkin uygulamalar gibi geniş kapsamlı denetimler değerlendirildi. Ayrıca, Tüketici Hakem Heyetlerinin çalışmaları çerçevesinde tüketici haklarının korunmasına yönelik yürütülen faaliyetler de gündeme alındı.

Görüşmelerde, ticari hayatın düzenlenmesi, piyasa dengesinin güçlendirilmesi ve tüketicilerin korunmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü vurgulanarak, 2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı kapsamında Samsun'da yürütülen faaliyetler değerlendirildi ve yeni dönem planlamaları ele alındı. Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu ve 2 No'lu İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Sinan Kurudağ katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı