Türkiye Teknoloji Yarışında Aktif Bir Oyuncu Haline Geldi
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bu yıl 9'uncusu düzenlenen Vecihi Hürkuş Teknoloji Ödülleri töreninde önemli açıklamalarda bulundu. “Türkiye artık teknoloji yarışını uzaktan takip eden bir ülke değil; kendi insan kıymetini yetiştiriyor, kendi fikri mülkiyetini üretiyor, kendi teknolojisini geliştiriyor ve küresel rekabette daha güçlü bir konum kazanıyor” dedi.
Ödül Töreni Detayları
Türk havacılık tarihinin öncü ismi Vecihi Hürkuş anısına düzenlenen ödül töreni, 14 Ağustos günü Teknopark İstanbul'da gerçekleştirildi. Törende, ekosistemde yıl boyunca öne çıkan firmalar 17 farklı kategoride ödüllendirildi. Törene katılan Görgün, ödüllerin 2021 yılından bu yana bilime yön veren isimlerin mirasıyla buluşturulduğunu ifade etti.
Teknoloji Performansında Önemli Gelişmeler
Türkiye'nin son yıllardaki teknoloji performansına dair somut veriler paylaşan Görgün, “2000 yılında yalnızca 71 uluslararası patent başvurusu ile dünyada 36'ncı sıradaydık. Bugün bu sayı 2 binin üzerinde ve 16'ncı sıraya yükseldik” diye konuştu. Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payını da artırdıklarını belirten Görgün, bu alandaki harcamaların 2002'den bu yana 16,5 kat artarak yaklaşık 20 milyar dolara ulaştığını belirtti.
Teknopark İstanbul'un Başarısı
Teknopark İstanbul'un, üst üste altıncı kez Türkiye'nin en fazla patentli girişime ev sahipliği yaptığını vurgulayan Görgün, burada 630'un üzerinde firmanın, 280'i aşkın kuluçka girişiminin ve 11 binin üzerinde mühendis ve çalışanın faaliyet gösterdiğini açıkladı. Törende toplam 27 ödül sahibini buldu ve savunma sanayinin amiral gemisi niteliğindeki Teknopark İstanbul Özel Ödülü de Görgün tarafından takdim edildi.
Görgün, “Dost ülkelerle güvene dayalı teknoloji ortaklıkları kurmak için kararlılıkla çalışacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.





