Sezonun İlk Üzüm Hasadı

Mersin'in Silifke ilçesinde sezonun ilk örtü altı üzüm hasadı yapıldı. Atakent Mahallesi'nde, üretici Mustafa Sak'a ait 6 dönümlük seradan toplanan Yalova incisi cinsi üzümler, kilosu 600 liradan Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi.

Bereketli Bir Sezon Dileği

Silifke'deki hasat sırasında açıklamalarda bulunan Sak, “Silifke'de üzümde ilk hasadı gerçekleştirdik. Hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum” dedi. 6 dönümlük serasında yaklaşık 17 ton rekolte beklediğini ifade eden Sak, “Örtü altı üzüm yetiştiriciliği yapıyorum. Bu yıl 6 dönümden 17 ton ürün bekliyoruz. Türkiye'de ilk hasat burada yapılıyor. Ürünlerimiz iç piyasanın yanı sıra Ortadoğu ve Avrupa'ya gönderiliyor. Fiyatlardan memnunuz” diye konuştu.

Mersin Turfanda Üzüm Üretimi

Ziraat Mühendisi Deniz Gürbüz, turfanda üzüm üretiminde Mersin'in önemli bir merkez olduğunu belirterek, “Turfanda üzüm denildiğinde Silifke, Erdemli ve Mezitli ilçeleri öne çıkıyor. Önceleri küçük alanlarda yapılan üretim, bugün Mersin genelinde yaklaşık 2 bin 500 dönüme ulaştı. Yıllık üretim ise 8-10 bin ton civarında. Ürünler Rusya başta olmak üzere Arap ülkeleri ve kısmen Avrupa'ya ihraç ediliyor” dedi. Gürbüz, fiyatlara da değinerek, iç piyasada üreticiden 300-350 TL'ye çıkan üzümün tüketiciye 500-600 TL arasında ulaştığını, ihracatta ise kilogram fiyatının 600 TL'ye kadar çıktığını kaydetti.

Yoğun Üretim Alanları

Öte yandan Silifke'de üzüm üretiminin özellikle Uzuncaburç Mahallesi ile Göksu Vadisi'ndeki Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Evkafçiftliği, Gündüzler ve Kepez mahallelerinde yoğun olarak yapıldığı bildirildi.

Kaynak: Haber Kenti // Haber Servisi