Kazakistan'da Kurultay Seçimleri Heyecanı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 23 Ağustos'ta düzenlenecek olan “Kurultay” parlamento seçimleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Tokayev, bu seçimlerin Kazakistan'ın tarihinde yeni bir sayfa açacağını ifade etti.

Yeni Anayasa ve Kurultay

Yeni anayasa doğrultusunda oluşturulan tek meclisli “Kurultay” parlamentosunun ilk seçimleri bu pazar gerçekleştirilecek. Tokayev, seçimlerin tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirterek, “Son yıllarda kapsamlı reformlar yolunda kararlılıkla ilerliyoruz. Birlik, uyum ve dayanışma sayesinde adil Kazakistan'ın inşasında önemli sonuçlar elde ettik,” dedi.

Seçim Kampanyası ve Toplumsal Gündem

Cumhurbaşkanı, seçim kampanyasının toplumda yapıcı çalışmalar ve ilerleme fikirlerinin merkezde yer aldığını gösterdiğini dile getirerek, “Sahneye yeni isimler çıktı, ilgi çekici fikirler ortaya konuldu. Bu, siyasi yenilenmenin önemli bir göstergesidir,” ifadelerini kullandı.

Tokayev, gençler ve çeşitli meslek gruplarının kamu tartışmalarına katılmasının memnuniyet verici olduğunu kaydederek, bu durumun siyasi kültürün gelişimine katkı sağladığını vurguladı.

Kurultay'ın Geleceği

Tokayev, seçimlerin ardından Kurultay'a profesyoneller ve vatanseverlerin seçileceğinden emin olduğunu belirtti. “Kurultay, ülkemizin modernleşmesi için hız verecek,” diyen Tokayev, Kazakistan'ın gelişmiş bir ülke olması için kararlı bir strateji izlenmesi gerektiğini ekledi.

Sonuç olarak, Tokayev, seçimlerin önemine dikkat çekerek, “Bu pazar, Kazakistan'ın tarihinde yeni bir sayfa açacağımız bir dönüm noktası olacak” şeklinde konuştu.

Kazakistan'da 15 Mart'taki referandumla kabul edilen yeni Anayasa'ya göre, iki meclisli parlamento tek meclisli hale getirilmiş ve yeni yasama kuruluna Kurultay adı verilmiştir. Cumhurbaşkanı Tokayev, yeni Anayasa'nın 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesinin ardından Kurultay seçimlerinin 23 Ağustos'ta yapılmasını kararlaştırmıştı.

Kaynak: RSS