"Müzakere Halindeler Ama Söylemekten Korkuyorlar"

Trump, İran'ın ABD ile müzakere halinde olduğu iddiasını yineleyerek şu sözleri söyledi: "Müzakere halindeler ve bir anlaşmaya varmayı çok istiyorlar. Ama bunu söylemekten korkuyorlar. Çünkü kendi halkları tarafından öldürülmekten korkuyorlar. Ayrıca bizim tarafımızdan öldürülmekten de korkuyorlar."

Bu açıklama, İran cephesinin sürekli yalanlama tutumunun hemen ardından geldi. İran Meclis Başkanı Kalibaf, Trump'ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek "ABD ile hiçbir müzakere yapılmadı ve sahte haberler, finans ve petrol piyasalarını manipüle etmek için kullanılıyor" ifadelerini kullandı.


En Çarpıcı Sözler: "Yüksek Lider Olmamı İstiyorlar"

Konuşmasının belki de en ilgi çekici bölümünde Trump, alaycı bir üslupla çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi: "Ben istemiyorum. Söylediklerine bakın. Çok açık bir şekilde duyuyoruz ki, 'Sizi bir sonraki yüksek lider yapmak istiyoruz.' Hayır, teşekkür ederim. İstemiyorum."


"Savaş Değil, Askeri Operasyon"

Trump, söylem tercihlerini de açıkça ortaya koydu. "'Savaş' kelimesini kullanmayacağım. Çünkü savaş kelimesini kullanırsanız onay almanız gerekiyor. Bu yüzden 'askeri operasyon' kelimesini kullanacağım. Buna askeri yıkım deniyor" şeklinde konuştu.


Perde Arkasında Ne Var? 15 Maddelik Plan

The New York Times, ismi açıklanmayan iki yetkiliye dayandırdığı haberinde ABD'nin İran'a savaşı sona erdirmeye yönelik 15 maddelik bir plan sunduğunu aktardı. Planın Pakistan üzerinden teslim edildiği belirtilse de İranlı yetkililer arasında ne kadar bilindiği net değil.

Trump, müzakerelere Başkan Yardımcısı JD Vance ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio dahil olmak üzere birçok ABD yetkilisinin katıldığını açıkladı. Özel temsilci Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner'ın İranlı muhataplarıyla görüşmeler yürüttüğü de belirtildi.


Diplomatik Trafik ve Arabulucular

Türkiye, Mısır ve Pakistan'ın son günlerde Washington ile Tahran arasında gerilimi düşürmek için mesaj trafiğinde rol oynadığı belirtiliyor.

Diplomatik kaynaklara göre taraflar arasında yüz yüze görüşme ihtimali gündemde ve bu görüşmenin Türkiye ya da Pakistan'da yapılabileceği değerlendiriliyor.


Piyasalara Yansıması: Petrol Düştü

Trump'ın müzakere mesajları küresel piyasalarda anında etkisini gösterdi. Dow Jones ve S&P 500 önemli yükselişler kaydederken, Brent petrol fiyatı yüzde 11 düşerek varil başına 100 doların altına indi. Ancak uzmanlar, sahadaki askeri hazırlıkların sürmesi nedeniyle piyasalardaki rahatlama döneminin ne kadar süreceği konusunda ihtiyatlı değerlendirmeler yapıyor.

Savaşın 9 Nisan'da sona erebileceğine dair iddialar da gündemdeki yerini korurken, tüm gözler Tahran'dan gelecek bir uzlaşı sinyaline çevrilmiş durumda.


Son güncelleme: 26 Mart 2026