Su Kalitesi Sorunlarına Çözüm

Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde, son yıllarda yaşanan su kayıpları ve buna bağlı su kalitesi sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Türkmenli Göleti‘ne yüzer terfi istasyonu kuruldu. Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), içme ve kullanma suyu sağlanan bu gölette yaşanan su seviyesi düşüşlerine karşı önemli bir projeyi devreye aldı.

Kuraklığın Etkileri

İklim değişikliği nedeniyle Trakya genelinde hissedilen kuraklık, Türkmenli Göleti'nde su seviyesinin ciddi oranda azalmasına yol açtı. Bu durum, su kalitesinde bozulmalara neden olurken, arıtma tesislerinde kullanılan kimyasal miktarını ve enerji tüketimini artırarak maliyetleri yükseltti.

Geliştirilen Projeler

TESKİ tarafından yürütülen çalışmalar, sadece Türkmenli Göleti ile sınırlı kalmayarak Trakya genelinde benzer sorunların yaşandığı alanlar için de çözüm odaklı projeler geliştirilmesini içeriyor. Bu çerçevede, düşük su seviyelerinde bile su teminini sürdürebilmek ve kaliteyi koruyabilmek amacıyla toplam 10 adet yüzer terfi istasyonu projelendirilerek devreye alındı.

Yeni Sistem ve Avantajları

Türkmenli Göleti'nde kurulan sistem, saatte 300 ton su alma kapasitesine sahip yüzer terfi istasyonundan oluşuyor. Sisteme entegre edilen değişken debili kumanda mekanizması sayesinde, su seviyesine bağlı olarak yüzeye yakın noktalardan su alımı yapılabilecek. Bu sayede, daha kaliteli su temin edilerek arıtma süreçlerinde verimliliğin artırılması hedefleniyor.

Sürdürülebilir Su Yönetimi

Yeni sistem ile özellikle kurak dönemlerde ortaya çıkan su kalitesi problemlerinin azaltılması ve arıtma maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor. Bu uygulama, sürdürülebilir su yönetimi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

TESKİ Genel Müdürü Açıklamalarda Bulundu

TESKİ Genel Müdürü Dr. Onur Özgül, 'Son yıllarda Trakya bölgemizde yaşanan kuraklık, içme suyu temin ettiğimiz kaynaklarda ciddi seviye düşüşlerine neden oluyor. Bu durum hem su kalitesini olumsuz etkiliyor hem de arıtma maliyetlerini artırıyor. Türkmenli Göleti'nde kurduğumuz yüzer terfi istasyonu sayesinde, su seviyesinin düştüğü dönemlerde yüzeye yakın ve daha kaliteli suyu alarak bu olumsuzlukların önüne geçmeyi hedefliyoruz. TESKİ ekiplerinin koordinasyonunda bölge genelinde hayata geçirdiğimiz yüzer terfi istasyonları, kuraklıkla mücadelede önemli bir çözüm sunuyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Candan Yüceer'in vizyonu ve öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda amacımız, vatandaşlarımıza kesintisiz, sağlıklı ve kaliteli içme suyu temin ederken aynı zamanda kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak. Bu doğrultuda yatırımlarımıza ve projelerimize kararlılıkla devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kenti // Haber Servisi