Van Gölü'ndeki Su Seviyesi Düşüşü
Van Gölü'nde son yıllarda iklim değişikliği ve buharlaşma nedeniyle kaydedilen aşırı su kaybı, kentin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Akdamar Adası'nda ulaşım sorunlarını beraberinde getirdi. Suların kıyıdan metrelerce uzaklaşması sonucunda, işlevini yitiren ve hasar gören seyyar iskele, yerine yeni bir iskele inşası için çalışmaların başlamasına neden oldu.
Yeni İskelenin İnşası
Van'ın önemli turizm noktalarından biri olan ve Ermeni Kilisesi'ne ev sahipliği yapan Akdamar Adası'na, 2016 yılında 4 metre genişliğinde ve 50 metre uzunluğunda, toplamda 279 bin lira harcanarak bir iskele yapılmıştı. Ancak, Van Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesiyle birlikte mevcut iskele işlevini kaybetti ve seyyar bir iskeleye ihtiyaç duyuldu. Çekilmenin devam etmesi, özellikle sığ kıyılara sahip olan Akdamar Adası ve çevresinde etkisini artırdı.
Güvenlik Riski Oluşturuyor
Teknelerin yanaşması için kullanılan mevcut seyyar iskele, su seviyesinin düşmesiyle birlikte zemine oturdu ve yapısal bütünlüğünü kaybederek kullanılamaz hale geldi. Bu durum, adayı ziyaret etmek isteyen binlerce turist ve tur operatörleri için bir güvenlik riski oluşturmaya başladı. İskelede meydana gelen hasarın ardından, yetkililer harekete geçti. Özellikle yaz sezonu öncesinde artması beklenen ziyaretçi yoğunluğu göz önünde bulundurularak, yeni bir seyyar iskelenin yapımına MÇD Denizcilik tarafından başlandı. Mevcut iskele sökümüne başlanmış olup, yeni iskele önümüzdeki hafta sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.





